Wat kun je verwachten van een samenwerking met een functional medicine coach

Wat kun je verwachten van een samenwerking met een functional medicine coach

Laatst bijgewerkt op 15, december 2020 by Sanne

Functional medicine is nog enorm onbekend terrein in Nederland. Hoewel zo onbekend is het een van de meest gezochte oplossingen op gezondheidsgebied. Functional medicine is zoals niks anders is. Jeffrey Bland, de oprichter hiervan begreep dit al snel, maar het aan de man brengen duurde lang, en pas 20 jaar later was er daadwerkelijk het eerste officiële succes naar de buitenwereld toen er een wetenschappelijke studie uit kwam op basis van de protocollen die gebruikt worden bij functional medicine.

Waarom krijg ik niet wat ik verwacht van mijn functional medicine coach?

Het antwoord is eigenlijk super simpel. 9 van de 10 keer heb jij een ziekte die jouw coach niet zelf heeft ervaren. De beste coaches zijn immers toch vaak zelf de mensen die zelf ook heel erg ziek zijn geweest, zo werkt het tenslotte ook met support groepen voor mensen die bijvoorbeeld diabetes type 2 hebben of kanker hebben overwonnen. Hoewel iemand die zelf erg ziek is geweest zelf erg veel ervaring heeft, is het vinden van nu precies die coach heel moeilijk. Ik heb darmproblemen gehad, maar een ander heeft misschien wel hele andere problemen gehad. Hoewel de overlap altijd in de darm begint, zijn alle mensen uniek. En dat betekent dat als ik een lekkende darm heb, dit bij mij veroorzaakt kan zijn door pathogenen en bij een ander door een slecht voedingspatroon. Je voelt de bui dus wel hangen, de kans dat jij krijgt van jouw coach op basis van overeenkomende symptomen zijn dus vrij klein. Een andere grote reden is dat jij als client zijnde vaak een hele andere gedachte gang heeft als de therapeut. Niemand kan raden wat jij bedoeld, als je het niet uitspreekt. Als niet alles eerlijk wordt verteld, dan kan dat niet alleen de therapeut op het verkeerde been zetten maar ook jouw eigen herstelproces belemmeren. Het is daarom belangrijk dat je goed aangeeft wat je precies wil en dit communiceert met jouw therapeut. Je kunt ook vragen of je therapeut een inzichtelijk stappenplan voor je kunt maken zodat het continu duidelijk is welke koers jullie varen.

Niks is een noodgeval, tenzij het een noodgeval is

Educatie, voorbereiding, actie

Iets wat wij heel erg belangrijk vinden is educatie. Als jij niet snapt waarom je bent geworden wat je bent, dan zal je ook nooit de toegevoegde waarde ervan kunnen inzien. Wij vinden het fantastisch als je al zelf hebt nagedacht over wat het mogelijk kan zijn en al informatie hebt verzameld. Daarnaast is een voorbereiding vanuit jouw zijde heel belangrijk voor ons. Onze pagina lange intakes zijn niet om jouw kostbare tijd te verspillen, maar om een goed overzicht te krijgen over wat er precies speelt in jouw leven en om onderliggende triggers te kunnen identificeren. Hoe sneller je dit stuurt hoe beter wij ons voor kunnen bereiden. Actie is de afspraak, wij verwachten van jou dat je de klachten op een rijtje hebt staan en dat je weet wat je klachten zijn. Wees hier aub eerlijk in, alleen dan kunnen wij een goed beeld krijgen. Houd je er bijvoorbeeld meerdere partners er op na en merk je dat steeds hierna je bepaalde klachten krijgt, dan is dit echt cruciale informatie. Wij begrijpen dat je wellicht wat gereserveerd bent, maar wij hebben de meeste gekke en vieze dingen al voorbij zien komen. 1 uur lang over iemands ontlasting praten is dan ook de normaalste zaak van de wereld. Je verrast ons dus echt niet zo gauw meer.

Lab testen

Een goede test is het halve werk. Er zijn veel labaratoria in Nederland die op het gebied van functional medicine een drama zijn. Het zijn vaak dure testen van gemiddeld 200 EUR die maar de helft van de gegevens aantonen die wij nodig hebben. Wil je goede gegevens blijf dan bij de testen van je coach en ga niet zelf van alles op het internet bestellen. Zo voorkom je een hele hoop geld verspilling. Heb je een goede test gezien in NL die je graag wil bestellen, check dan even met je therapeut/coach of dit ook daadwerkelijk een test is waar jullie beide wat aan hebben. In het algemeen willen wij altijd een ontlastingstest zien, een organische zuren test, een hormoonprofiel bij typische klachten en aanvullend zijn wij ook heel blij met een bloedonderzoek, het liefst zo volledig mogelijk. Deze laatste is gemakkelijk bij de huisarts af te nemen.

Alles begint bij de basis

Kom jij met blaasklachten en vervolgens gaat jouw functional medicine coach beginnen over je darmen. Lekker zinloos, die darmen zijn het probleem niet toch?! Of toch wel! Ik kan het niet vaak genoeg zeggen: gezondheid begint bijna altijd in de darmen. Functioneren je darmen niet, dan kan je niet verwachten dat je andere organen vlekkeloos functioneren. De stress is door het lichaam merkbaar. Ik zal je alvast vertellen dat er in de functional medicine geen quick fix bestaat, daarvoor kan je naar de huisarts gaan en die heeft je de afgelopen tijd ook niet kunnen helpen, anders kwam je tenslotte niet bij ons aankloppen. Beginnen bij de basis heb ik altijd ervaren als een persoonlijke reis door het lichaam waarin je jezelf goed leert kennen en leert luisteren naar wat jouw lichaam nu echt nodig heeft. Ga je deze cruciale stap overslaan, dan ga je ook nooit begrijpen wat de aanstichter van jouw problemen is, gezien dat voor een ieder anders is. Mijn hoofdpijn kan komen uit stress terwijl die van mijn buurvrouw voortkomt uit een tumor bijvoorbeeld. Het is daarom belangrijk om niet te gehaast het eindresultaat te willen hebben.

Wat kan een functional medicine coach voor jou betekenen

Je vraagt je vaak af, want ik deed het vroeger zelf vaak: wat maakt de ene coach nu meer bijzonder dan de ander. Ik dacht altijd dat het kennis was en dat de beste coach de persoon was die precies dezelfde ziekte heeft gehad en hier over een is gekomen door interventies. Niks is minder waar. De beste coach is degene die blijft zoeken, net zo lang totdat jouw probleem gevonden is. Een coach die open staat voor nieuwe dingen en nieuwe aanpakken. Dit begint met goede communicatie, want als jij niet aangeeft wat je graag wil, dan zal die ander jou nooit kunnen geven. Coaches doen genoeg aan tussen de regels doorlezen, maar het is echt beter als je zelf aangeeft wat je precies verwacht om op dezelfde golflengte te komen.

Let op: er zijn weinig functional medicine coaches in Nederland. In Amerika zijn ze volop, maar hier zijn de tarieven ook anders dan in NL en dit wordt niet vergoed door je zorgverzekeraar. Houd hier dus rekening mee. De tarieven zijn exclusief testen, supplementen en kruiden. Wil je gespecialiseerde aanpak die tot de kern gaat dan is langsgaan bij een functional medicine coach dit absoluut dubbel en dwars waard.

Groetjes Sanne

Geen reactie's

Geef een reactie

Don`t copy text!