Wat kan Functional medicine toevoegen in het leven van mensen met chronische ziektes?

Wat kan Functional medicine toevoegen in het leven van mensen met chronische ziektes?

Laatst bijgewerkt op 15, december 2020 by Sanne

Functional medicine, maar wat is dat nu eigenlijk en hoe gaat dat mij in hemelsnaam helpen vraag je je wellicht af?


Het mooie aan functional medicine is dat het de mens als een geheel neemt en niet alle losse onderdelen behandeld. Zoekt jouw huisarts naar de ware aard dat schuil gaat achter je meest lastige problemen? 5 verschillende huisartsen van mij deden dat niet, en ik herinner mij nog als de dag van gisteren hoe ik mijn huisartsen moest smeken om iets voor te schrijven om vervolgens met een afwijzing en een doorverwijzing naar het ziekenhuis weer teleurgesteld het gezondheidscentrum uit te lopen. Het was lang geleden dat ik bedacht dat als mijn doktoren en het ziekenhuis mijn probleem niet konden vinden, ik dat zelf moest gaan doen, omdat niemand anders het voor mij zal doen. Ik herinner het nog, 20 jaar, in de bloei van mijn leven, en tegelijkertijd gebroken omdat ik wist dat als ik zelf niet achter mijn probleem zou komen ik mijn hele leven hier mee zou moeten leven en waarschijnlijk ook niet oud zou worden. Toen ik voor de zoveelste keer in mijn dokters kantoor zat en haar vertelde dat ik echt een candida infectie had en ik hiervoor een behandeling nodig had keek zij mij aan alsof ik zojuist mijn verstand verloren was. Na 5 keer dezelfde vraag heb ik uiteindelijk met de woorden: omdat jij er zoveel van weet toch een antibiotica kuur mee gekregen.

Het traject dat je door moet in Nederland is pijnlijk en was ik niet zo’n enorm koppig en eigenwijs kind geweest in mijn jongere jaren, dan had ik waarschijnlijk nooit de ontdekking gedaan dat wat ik van mijn destijds internet bronnen had geleerd de spijker op zijn kop sloeg. Binnen 3 dagen op dit middel, en ik was compleet klachtenvrij. De problemen kwamen pas nadat de kuur stopte. Het was binnen no time weer terug. Little did I know, dat ik ook een lekkende darm had waardoor de candida direct weer terug kon komen. Ik heb uren, dagen, weken, maanden en inmiddels jaren gespendeerd om tot de conclusie te komen dat het niet het middel was dat hielp. Het middel was zeker nodig om tot de conclusie te komen dat ik in de juiste richting dacht, en het middel hielp tijdelijk om de klachten compleet weg te halen, totdat ik stopte. Je moest eens weten wat een frustratie punt dit is geweest voor jaren.

Hoe functional medicine mijn leven compleet veranderde

Totdat ik in aanraking kwam met Functional medicine in de USA. Zo van de een op de andere dag vond ik MD Amy Myers en daarna MD Mark Hyman. Ik herinner mij nog dat ik dacht, waarom kunnen zij dat wel en ik niet, ik moet er achter komen wat zij doen, zodat ik mijn eigen dokter kan worden en ik verlos ben van deze eindeloze cirkel die mij elke keer weer op dezelfde punten laat stranden. Het magische antwoord was: Functional Medicine. Ik weet nog dat ik de prijs zag van de cursussen over functional medicine bij het institute of functional medicine in Amerika en ik dacht: of dit wordt de zoveelste teleurstelling of het zal mijn leven voorgoed veranderen. Je moet je indenken dat voordat ik met functional medicine in aanraking kwam ik al het hele reguliere traject had doorlopen en al 2 studies voedingsdeskundige en orthomoleculair therapeut had voldaan. Om een lang verhaal kort te maken, ik was niet meer in de stemming om nog heel veel te proberen, maar opgeven zit niet in mijn aard en dus gingen wij voor de zoveelste cursus. De reden dat je functional medicine nauwelijks ziet in Nederland is omdat a, de scholing ontzettend duur is. Een basis traject is goed voor een tarief van 15.000 EUR. En ten tweede is de scholing met name op doktoren gericht: het is ontzettend moeilijk en bovendien is de gedachtegang van de meeste van onze huisartsen dat zij goed zijn in wat ze doen en de mensen beter maken. Dat in de werkelijkheid mensen zoals mij uitvallen en een ander gedeelte of leert leven met de klachten of eraan onderdoor gaat, zien de meeste mensen niet in. En dat is misschien maar beter ook zo.

Functional Medicine was het beste en duurste cadeau dat ik mijzelf ooit heb gedaan. Binnen de eerste cursus wist ik al de basis manier van denken, 180 graden de andere kant op was. Heel veel mensen weten dat Diabetes type 2 ook iets is wat later is gekomen, maar men wordt verteld dat zij hier mee moeten leven en gaan aan de medicatie en doen wat de dokter hun zegt. Wie vertelt deze mensen dat er voorafgaand aan deze diagnose 5027 dingen zijn gebeurd die daarvoor hebben gezorgd. Een functional medicine arts heeft de kennis en kunde om door de bomen het bos te zien. Functional medicine graaft naar de onderliggende oorzaak. En om het nog enger te maken: naar de onderliggende oorzaken. Ooit nagedacht waarom je twee mensen hebt met de zelfde ziekte, maar als de een kiest voor middel a klachtenvrij is en de ander er doodziek van wordt? I like your way of thinking, want dat is precies wat wij ons moeten afvragen! En als je dan begrijpt wat werkt voor jou en nog belangrijker, wat niet werkt! Dan kan je stappen gaan zetten.

Vind jouw onderliggende oorzaak – dit is het puntje van de ijsberg wat wij in Nederland behandelen

Mensen denken dat alles wat zij doen geen effect heeft op hun gezondheid. Jouw onderliggende oorzaak kan een lekkende darm zijn, maar je moet verder graven, veel verder. Waarom heb je die lekkende darm in eerste instantie en een lekkende darm bestaat toch niet? Want dat is wat de huisarts zegt. Er zijn mensen zoals mij die een lekkende darm hebben omdat het in de genen zit, je hebt mensen met een bacteriële of parasieten infectie en je hebt mensen die een slechte leefstijl hebben of mensen die zijn geboren uit een moeder met bijvoorbeeld een drugsverleden. Het klachtenpatroon is hetzelfde, maar de oorzaak compleet anders. En dit is nog maar het topje van de ijsberg. Als je eens zou weten wat er allemaal voor onderliggende oorzaken zijn, dan zijn wij morgen nog niet uitgesproken. Het is waar dat niet iedereen geholpen kan worden, maar het overgrote deel van de mensen met chronische klachten kan geholpen worden, zelfs na 20 jaar met chronische pijn geleefd te hebben. Dit is nogal een statement wat ik hier maak, maar ik heb het zien gebeuren, ik ben er zelf onderdeel van, en was het zo dat ik niet buiten Nederland was gegaan voor educatie, dan had ik je waarschijnlijk ook stomverbaasd aangekeken.

Ik daag je uit om de stoute schoenen aan te trekken en te onderzoeken wat jouw onderliggende oorzaak is. Je zult zoveel meer rust vinden als je het probleem hebt en weet wat je er aan moet doen. Geef niet op, maar vertrouw op functional medicine, dat overigens ook nog eens gebaseerd is op wetenschappelijk onderzoek. Als je het goed wil aanpakken dan investeer je in een goede functional medicine dokter. Ze zijn schaars in Nederland en in Amerika zijn ze volop en kosten ze rond de 500 USD per uur. Investeer in je zelf en in je gezondheid nu het nog kan. Wees realistisch, 500 USD is geen tarief waar ik achtersta, maar zoals je hebt gelezen zijn de studies duur, hebben zij de hoogste succes verhalen in een behandeling traject en helpen zij de meeste mensen voorgoed van hun klachten af.

Advies van een functional medicine trainee

Je hebt waarschijnlijk nog tal van vragen hierover. Ik ben zelf geen dokter en ben dus ook geen functional medicine doctor zoals ze in Amerika zijn. In Nederland ken ik er maar 1, en ook in België maar 1. De tarieven in Nederland zijn niet zo gek als in Amerika, maar 225 EUR start tarief is geen gek tarief. Gelukkig heb je ook mensen die coaching geven en die precies hetzelfde traject hebben doorlopen als deze doktoren, maar zonder titel. Wees dus realistisch met mensen benaderen. 225 EUR zijn normale prijzen voor doktoren met deze graad. Voor Functional Medicine coaching verschillen de tarieven, de gemiddelde prijs ligt rond de 150 EUR voor de intake. Belangrijk om te weten is dat Functional Medicine op basis van wetenschappelijk bewijs werkt en dat testen bij het traject hoort. All disease start in the gut, zonder een goede ontlastingstest ga je dus niet ver komen. Tenminste als je snel tot een conclusie en oplossing wil komen niet. Functional Medicine werkt normaal met supplementen, maar ook kruiden passeren de lessen. Toch adviseer ik je niet eerder een functional medicine traject in te gaan dan op het moment dat je er helemaal klaar voor bent. Ik kan je verzekeren dat ik niet met mensen kan werken die maar voor 50% gemotiveerd zijn, omdat simpelweg de resultaten gesaboteerd worden. 100% toewijding is belangrijk als je van je ziekte wil afkomen, en als je die hebt help ik je graag binnen mijn netwerk om te kijken of ik je aan een goede match kan helpen.

Happy healing

Sanne

1 Reactie
  • Esther
    Geplaatst op 22:02h, 10 februari Beantwoorden

    Pretty! This was an extremely wonderful article.
    Thanks for providing these details.

Geef een reactie

Don`t copy text!