Vitamines zijn belangrijker dan ooit – nu vitamine c

vitamine c

Vitamines zijn belangrijker dan ooit – nu vitamine c

Laatst bijgewerkt op 7, maart 2021 by Sanne

Waarom vitamine C zo belangrijk is


Vitamine C:
 ook wel ascorbinezuur genoemd is een antistress vitamine. Hierdoor varieert onze dagelijkse behoefte sterk naarmate we ziek zijn, stress hebben of emotioneel zijn.

Functie

Vitamine C kan worden beschouwd als de activator en regulator van de celstofwisseling. Het zorgt er tevens voor dat andere stoffen beschermd worden tegen oxidatie. Daarnaast is het ook nodig voor de aanmaak van het proteïne collageen dat de basis vormt voor bind- en steunweefsel en vervult tevens een belangrijke rol bij het helingsproces van (brand)wonden, omdat het in staat is bindweefsel te vormen in het litteken. Vitamine C is behulpzaam bij de absorptie van ijzer en is hoogstwaarschijnlijk de belangrijkste vitamine voor ons immuunsysteem.

Kortom:  vitamine C dient voor een goed werkend immuunsysteem, het helen van wonden en ontgifting.

Tekenen van een gebrek

  • Het gemakkelijk vormen van blauwe plekken
  • Los zittende tanden
  • Slecht bindweefsel
  • Langzaam helen van wonden
  • Bloedend tandvlees
  • Scheurbuik (kwam vroeger vaak op zee voor)Daarnaast speelt een verminderd prestatievermogen, hoge vatbaarheid voor ziektes en vermoeidheid een grote rol.

Waar zit het allemaal in?

Vers fruit: zwarte bessen, kiwi, sinaasappelen, mandarijnen, mango en grapefruit.
Groenten: paprika, broccoli, groene kool, spruiten, tomaten, prei, bloemkool, koolrabi etc.

Suppletie is altijd aan te raden

Helaas is door verschillende bewerkingen en het verarmen van de landbouw het gehalte vitamines en mineralen er niet op vooruit gegaan. Hierdoor kun je veel fruit eten op een dag maar om op het gehalte te komen dat je dagelijks nodig hebt zal je 18 sinaasappels moeten eten. Dit is bijna geheel onmogelijk. Heb je last van maagklachten, gebruik dan de ester variant.

Let erop dat vitamine C een in water oplosbare vitamine is. Dit betekent dat het niet kan worden opgenomen zonder water.

Algemene dagelijkse behoefte aan vitamine C

Mannen en vrouwen tussen de 19-50 jaar: 75 mg per dag.

Als jij in een van de volgende doelgroepen past, raadpleeg dan je arts voor de juiste dosering aan vitamine C voor jou, deze is hoger dan normaal:

Sporter, intensief zwaar werk, zwangere vrouwen en tijdens de zoogperiode, bij koorts en operaties (niet bij verkoudheid), bij verhoogd alcohol gebruik (meer dan 2 glazen per dag) en als roker.

Rokers hebben gemiddeld een 40% hogere behoefte aan vitamine C, dan niet-rokers.

Kan ik ook vruchtensappen drinken om mijn vitamine C binnen te krijgen?

Nee, helaas is dat niet mogelijk. Aan de vruchtensappen die wij kopen in de supermarkt worden extreem veel externe stoffen toegevoegd waaronder E nummers en een ton aan suikers. In dit soort pakken zit geen enkele toegevoegde waarde. Daarnaast zorgt het ook voor een suikerpiek van insulineresistentie of diabetes type 2 in de hand kan werken. Je lichaam zal hier dus enkel alleen maar meer moeite door krijgen en het lichaam belasten om het te verwerken.

In vers geperste sappen zitten wel de vitamines uit de vrucht, maar doordat de vezels kapot worden gemaakt door het persen zorgt dit vaak ook voor een insulinepiek. Drink hierom nooit teveel vers geperste sappen. Smoothies daarentegen is een goede aanrader omdat hier vaak bronnen als avocado (eiwitten, vetten) zijn toegevoegd. Eiwitten zorgen ervoor dat de extreme piek uitblijft waardoor de uiteindelijke suikerpiek wordt getemperd. Let bij het kiezen van je smoothie dus op de ingrediënten die zijn gebruikt.

Geen reactie's

Geef een reactie

Don`t copy text!