Selenium, een belangrijk anti-oxidant

selium

Selenium, een belangrijk anti-oxidant

Laatst bijgewerkt op 17, februari 2021 by Sanne

Veel mensen weten niet hoe ze een selenium tekort moeten herkennen, tenzij dit uit hun bloedtest komt rollen uiteraard. Er zijn veel verschillende interpretaties over bloeduitslagen. Dat hoeft an sich geen probleem te vormen voor de meeste mensen zolang de dokter de uitslagen maar goed interpreteert. Echter, heb ik de afgelopen jaren interpretaties gezien die mensen echt gewoon ziek maakte. Ooit wel eens het idee gehad dat je gek was omdat je dokter je voor gek verklaarde? Story of my life.

Alle dokteren die ik ken hebben een vreemde neiging die ik echt nooit zal leren begrijpen. Als je range tussen de 2 en 8 moet liggen en iemand 1.9 of 2.1 heeft dan is dit geen probleem en is iemand “kern gezond”. Laat mij je uitleggen dat 1.9 een tekort is en dat 2.1 een tekort is binnen 1-2 maanden. Er is ook een simpelere optie: zink geeft witte stippen, selenium geeft witte lijnen op je nagels. Met name teennagels zijn snel aangedaan. Indien je hier een beeld bij wil hebben brengt een korte reis naar google je bij de foto;s.

Selenium

Selenium (ook wel seleen) is van belang vanwege zijn anti oxidante functie. Daarnaast is het van belang voor de afbraak en uitscheiding van toxische stoffen. Selenium bevordert de verwijdering uit het lichaam van giftige metalen. Tevens zorgt selenium ervoor dat de zogeheten reparatie-enzymen kunnen functioneren. Dit is zeer belangrijk doordat door het oxidatie proces DNA-schade ontstaat. Dit kan in veel gevallen worden hersteld door de reparatie enzymen.

Selenium is sinds een aantal jaar ook bekend voor zijn betrokkenheid bij de schildklierfunctie. Selenium maakt deel uit van een enzym dat nodig is om het schildklierhormoon thyroxine om te zetten in een veel actievere vorm. Gezondheidsklachten die zijn veroorzaakt door een slechte schildklierfunctie kunnen behalve door een jodium gebrek ook door een selenium gebrek ontstaan.

Wonderlijk is dat selenium apoptose (het geprogrammeerd afsterven van ernstig beschadigde lichaamscellen) lijkt te promoten. Dit is een fantastische manier van het lichaam om het vormen en vermenigvuldigen van kankercellen te voorkomen. Daarnaast is selenium betrokken bij de voortplanting, de bloeddrukregulering en de preventie van bloedklontering.

Oxidatie

Oxidatie ontstaat bij de verbranding van voedsel in combinatie van voedsel. Elke keer wanneer wij dus eten is het belangrijk dat wij daarbij genoeg antioxidanten ter beschikking hebben. Door dit proces ontstaan er vrije radicalen die als een soort van vlam om zich heen slaat en zich vast klampt aan de omliggende moleculen. Deze worden daardoor vervolgens beschadigd en hierdoor ontstaat een kettingreactie. Tevens zorgt dit ervoor dat er een snellere veroudering optreed.

Oxidatie factoren zijn:

  • Verhitten van omega 3, 6, 9
  • Stress
  • Ontstekingen (ontstaan door te weinig goede vetten, antioxidanten en een verzuurd lichaam)
  • Te veel en te lang sporten (normaal een aantal keer per week sporten is geen probleem)
  • Ziekte zoals verteringsproblemen waarbij de voedingsstoffen slechter worden opgenomen
  • Over eten
  • 1. Omega 3 kan niet worden verhit, gebroken lijnzaad geeft dus snel kettingreacties bij normale warmte
  • 2. Omega 6 oxideert bij verhitting
  • 3. Omega 9 kan erg goed tegen verhitting en heeft nauwelijks last van oxidatie

Beste is om in dit geval te kiezen voor verzadigde vetten zoals extra vierge kokosolie of ghee

Antioxidanten:

Zit met name in fruit. Komt voor in producten met vitamine E en C. Ook wordt het aangemaakt als wij slapen.

Er mag dus wel gesteld worden dat een goede nachtrust van 8 uur minimaal het eten van veel groente en fruit en andere gezonde voeding prioriteit mogen hebben. Dan hoef je immers je centen ook minder snel uit te geven aan anti rimpel cremes.

Natuurlijke bronnen van selenium:

Vis, volle granen, melkproducten, champignons, ui en gist.

Supplement:

Het is mogelijk om bij een gebrek aan selenium dit bij te slikken. Gekozen kan worden voor een goede multi vitamine of een supplement in combinatie met zink.

Tags:
Geen reactie's

Geef een reactie

Don`t copy text!