Mijn favoriete tandpasta

Mijn favoriete tandpasta

De kunst voor het gebruik van de ultieme tandpasta is eigenlijk heel simpel. Je kunt het namelijk zelf maken zodat je precies weet waar je aan toe bent. Geen gekke toegevoegde stoffen zoals fluoride, waar je als kind altijd mee dood werd gegooid.

Maar je kunt het ook kopen. Nu ben ik zo’n heilig boontje die nog nooit een gaatje heeft gehad tot op heden en bij een tandarts praktijk heeft gewerkt. Toen mijn darmklachten begonnen op te spelen begon ik dus meteen bij mijn tandarts over dat ik mijn oude vertrouwde Colgate met fluoride de deur uit had gedaan en ik nu een tandpasta in de natuurwinkel had gevonden die geen fluoride had gehad. Zo zou ik immers geen fluoride meer binnen krijgen waardoor de werking van mijn darmen niet meer werd verstoord.

Anti fluoride tandpasta

Ik ga je niet voorliegen, de tandpasta was een drama! Bijna niet poetsbaar, en ik houd wel van tandpasta dat verspreid als je het gebruikt. Niet dat je de halve tube leeg moet spuiten. Mijn tanden werden ook een stuk minder schoon en toen mijn baas en tevens mondhygiëniste mij toen ook nog eens op mijn kop gaf dat mijn tanden achteruit gingen en dit helemaal niet geschikt was voor mij omdat ik binnen de kortste keren alleen maar gaatjes had was de kous voor mij wel af.

Ik ben toen over gegaan naar Paradontax dat het geweldig doet voor bloedend tandvlees. Elke keer als ik hier last van heb poets ik weer eventjes een paar dagen achter elkaar met Paradontax en dan ben ik weer genezen.

Whitening tandpasta

Nadat ik dat weer allemaal op de rit had vond ik van die Oral B whitening tandpasta. Onze tandarts praktijk bestond destijds altijd uit van dat soort producten dus ik dacht, als die producten werken dan dit vast ook wel. Nou dat kun je wel op je buik schrijven als je gevoelige tanden hebt. Na een week hiermee poetsen had ik het idee dat de gaten spontaan in mijn kiezen vielen.

Dan toch maar weer terug naar de Paradontax met Colgate. Deze combinatie heb ik puur lange tijd zo aangehouden omdat ik aan de smaak van Paradontax enorm moest wennen.

Neem tandpasta

Opgegeven moment had ik de ultieme anti bacteriële tandpasta gevonden met Neem erin. Dit is een boom die groeit in India, die nooit ziek wordt door de stoffen. Een geweldig wondermiddel dat al eeuwen bekend is in India, en gezien mijn voorliefde voor Ayurveda ook nogal aanwezig is had ik het natuurlijk direct gekocht. Ik kijk tegenwoordig al niet meer op het prijskaartje, in plaats daarvan kijk ik natuurlijk wel op de ingrediënten lijst. De disclaimers waar tegenwoordig de producten vol van staan beweren namelijk altijd het tegenovergestelde van wat er daadwerkelijk gebeurd.

Dus je begrijpt het al, het pakketje kwam binnen en ik was dolblij toen ik in de avond mijn tanden mocht gaan poetsen. Tandenborstel in mijn mond en direct weer uitgespuugd. In een woord GATVER! wat is dit ontzettend smerig. De keren daarna heb ik het nog wel eens geprobeerd, maar de smaak is zo vies dat zelfs mijn ouders bijna over hun nek gingen. Nu is het zo’n tandpasta geworden die we niet of eerder gezegd ik niet wil weggooien omdat ik er iets van 6 EURO voor heb neergeteld en ik daarvoor dan toch echt wel te Hollands ben!

Dus Sanne, wat toen?

Oh ja toen kwam de meest geweldige tandpasta in het alternatieve circuit voor Sanne binnen. De Himalaya Herbals Dental Cream Tandpasta. Dit helpt ook tegen bacteriën, gaatjes en bloedend tandvlees en het smaakt heel verfrissend en lekker. Ik voel mij er super fijn bij omdat dit toch beter is voor je gezondheid en wel de belangrijke dingen aanpakt.

En toen kwam de charcoal tandpasta op de markt!! 

HOERA, en toen kwam inene de steenkool tandpasta op de markt. Eerst nog wel een beetje sceptisch omdat nouja niemand het nog had geprobeerd enzo, en sinds die tandartspraktijk geloofde ik eigenlijk niet meer zo in goedkope natuurlijke middeltjes dat je tanden zou moeten bleken. Maar inene kwamen al mijn collega’s (en ik werk voor een internationaal bedrijf met meer dan 100 verschillende culturen) ook inene allemaal met dit product aangezet. En ja je raad al wat er gebeurde, als zij dan zo enthousiast erover zijn dan moet het wel werken. En het kost in vergelijking met de tandartspraktijk geen drol, dus anders dan koop ik het een keer en daarna nooit weer.

En daar werd Ecodenta in het leven geroepen. De tandpasta met houtskool. Ik kan je vertellen, het heeft bij mij wel een maand geduurd, maar ik zie wel een verandering in de kleur  van mijn tanden. Nu at ik altijd al heel clean, dus ik had al nooit echt last van plak en verkleuringen. Echter, is de tint van mijn tanden nu dus wel een stukje witter geworden waar ik best wel blij mee ben.

Conclusie?

Beter is om niet direct over te springen op al deze tandpasta’s. Een goede tandpasta is de basis. Ik heb het in het begin afgebouwd. Als je een suikerrijk eet, dan kun je niet zonder een type Colgate tandpasta. Eet je wel al heel clean dan kun je dit het beste afwisselen. Een keer de Ecodenta of Himalaya met de Colgate of Paradontax en dit zo afbouwen. Bij de Ecodenta is om echt resultaat te zien belangrijk dat je hier echt elke dag mee poetst. Als je echt een goede mondhygiëne hebt dan kun je gerust 2 weken lang 2 maal per dag de Ecodenta gebruiken. Belangrijk is dat je de gezondheid van je tanden in ieder geval altijd in de gaten houdt.

Kan fluoride echt zoveel kwaad voor je darmen?

In principe kan alles kwaad voor je darmen en voor niet goed werkende darmen kan alles een trigger zijn. Nu krijg je tijdens het tandenpoetsen nauwelijks fluoride binnen. De meest voorkomende reden is dat je slijmvliezen in je mond dit opnemen. Denk je dat dit een groot verschil voor jou gaat maken, probeer dan minder lang je tanden te poetsen. Uiteraard wel grondig. Daarnaast is het zo dat fluoride wel iets uitmaakt voor je algehele gezondheid, maar het gaat darmen die niet lekker werken echt niet genezen. Wees daarom niet bang om producten te gebruiken waar fluoride in zit. Ik zal in dat geval eerder gaan kijken naar glutenvrij, zuivelvrij en makkelijk verteerbaar eten. Eventueel nog naar verteringsenzymen om je darmen een eindje de goede weg op te helpen maar ik zal het zeker niet zoals ik in het begin gaan zoeken in fluoride vrije tandpasta. Als je gaatjes hebt dan ben je echt veel verder van huis en de behandeling die daarvoor nodig is voorkom je ook liever.

Heb je vragen? Stel ze hieronder gerust. Houd er rekening mee dat mijn visie is gericht op de alternatieve voedingsleer en mijn studies hier ook op aan sluiten. Heb je darmklachten, raadpleeg dan altijd eerst een arts voordat je zelf acties gaat ondernemen.

Geen reactie's

Geef een reactie

Don`t copy text!