Kalium

Kalium

Laatst bijgewerkt op 15, december 2020 by Sanne

Kalium is het mineraal dat verantwoordelijk is voor het regelen van de vochtbalans, de minerale niveaus in het lichaam en de bloeddruk. (samen met chloride en natrium) Het heeft tevens een gunstig effect op de bloeddruk omdat het het bloeddrukverhogende effect van natrium tegenwerkt. Kalium is het op 3 na belangrijkste mineraal dat het lichaam nodig heeft. Daarnaast zorgt kalium er samen met natrium voor dat zenuwprikkels goed geleid worden en spieren zich samentrekken..

Tekort vs overschot

Een tekort aan kalium zorgt voor hoofdpijn, verzwakte spieren, weinig eetlust, misselijkheid, lusteloosheid, uitdroging en hartkloppingen. Dit ontstaat vaak niet zomaar. Factoren die meespelen zijn: heftig braken, ernstige diarree die langere tijd aanhoudt en het gebrek van plaspillen. Een overschot ontstaat vaak bij niet goed functionerende nieren. Dit komt doordat een gezond persoon normaliter de te hoge hoeveelheden weer uit plassen. Ik vind het daarom belangrijk om eens in de zoveel tijd een bloedtest af te nemen zodat ik zeker weet dat mijn waardes goed blijven.

Hoeveel is geschikt voor mij?

Dat verschilt per persoon, per leeftijdsgroep en wat de onder en bovengrens is voor de onderzoeksgroep. Check hierom altijd de recente doseringen zodat je zeker weer dat je goed zit. Deze wijken namelijk wel eens af per periode en per website. Daarnaast hangt het er van af hoe groot het tekort is. Bij een chronisch te kort is het handig om uit te vinden of er onderliggende oorzaken zijn waarom je een tekort hebt. Mensen met darmproblemen hebben vaak een probleem met de opname van hun vitamines en mineralen. Je kunt in dat geval wel vitamines en mineralen bijslikken, maar het zal je niet helpen om het probleem op te lossen. Als je dat hebt gedaan dan is het een goed idee om te kiezen voor een supplement. In de meeste gevallen is een goede multivitamine vaak voldoende. Focussen op eten waar kalium in zit is ook een hele goede manier om de waardes omhoog te krijgen. Het is belangrijk om niet te vergeten om hierna nogmaals de waardes te laten checken om te kijken of de waardes nu zijn verbeterd of om bijvoorbeeld te bepalen of je nu teveel hebt ingenomen zodat je weet dat je hierna moet minderen.

Waar zit kalium in?

Bananen
Limabonen
Avocado’s
Snijbiet
Eikelpompoen
Spinazie
Zoete aardappel
Wild gevangen zalm
Gedroogde abrikoos
Granaatappel
Kokoswater
Witte bonen
Sardientjes
Rode biet
Erwten

Risico groepen

Om er achter te komen of je een risico vormt op een kalium tekort kun je natuurlijk het beste je waardes laten meten. Dan weet je precies welke vitamines en mineralen je moet bijvullen.

  • Alcoholisten
  • Mensen met ongecontroleerde diabetes
  • Atleten die meer dan 1-2 uur per dag trainen
  • Iedereen die op een restrictief- laag in calorieën dieet is.
  • Als je regelmatig diarree hebt of overgeeft
  • Iedereen die laxeermiddelen gebruikt
  • Mensen die diuretica gebruiken tegen hart en vaat ziektes.
  • Als je last hebt van (bij)nierproblemen
  • Mensen met malabsorptie
  • Mensen met darmproblematiek

Conclusie

Denk jij dat je een tekort hebt van kalium of andere markers? Test dit dan altijd bij de dokter en ga niet zelf maar wat dokteren. De dokter kan de test met je bespreken aan aangeven welke waardes te laag zijn en welke waardes te hoog zijn. Houd er rekening mee dat de nummers een momentopname zijn. Als je last hebt van hevige bloedingen en je tijdens je ongesteldheid test voor ijzer dan kan het zijn dat deze waardes niet representatief zijn. Je moet je dus altijd indenken dat er factoren kunnen zijn waarom een waarde hoger of lager uitvalt. Veel mensen hebben ook medicatie die bepaalde supplementen niet goed laat opnemen. Zo komt het dat mensen bepaalde waardes soms niet omhoog krijgen, terwijl ze hier wel suppletie voor nemen. Mijn ervaring is dat er meestal een logische reden is waarom de waardes afwijkend zijn. 1 keer per jaar testen is een mooie periode om aan te houden. Als je jong bent heb je hier vaak minder reden toe. Mijn advies zou zijn om in dat geval minimaal 1x per 5 jaar bloed te laten prikken zodat eventuele afwijkingen gevonden kunnen worden. Bij bepaalde ziektebeelden is het advies om regelmatig bloed te laten prikken omdat deze waardes vaak heel veel zeggen over de gezondheid van een persoon. Je bent mogelijk ook geintresseerd in de blog van DNA care over laaggradige ontstekingen in het bloedbeeld.

Geen reactie's

Geef een reactie

Don`t copy text!