Selenium

Selenium

Selenium

Selenium (ook wel seleen) is van belang vanwege zijn anti oxidanten functie. Daarnaast is het van belang voor de afbraak en uitscheiding van toxische stoffen. Selenium bevordert de verwijdering uit het lichaam van giftige metalen. Tevens zorgt selenium ervoor dat de zogeheten reparatie-enzymen kunnen functioneren. Dit is zeer belangrijk doordat door het oxidatie proces DNA-schade ontstaat. Dit kan in veel gevallen worden hersteld door de reparatie enzymen.

Selenium is sinds een aantal jaar ook bekend voor zijn betrokkenheid bij de schildklierfunctie. Selenium maakt deel uit van een enzym dat nodig is om het schildklierhormoon thyroxine om te zetten in een veel actievere vorm. Gezondheidsklachten die zijn veroorzaakt door een slechte schildklierfunctie kunnen behalve door een jodium gebrek ook door een selenium gebrek ontstaan.

Wonderlijk is dat selenium apoptose (het geprogrammeerd afsterven van ernstig beschadigde lichaamscellen) lijkt te promoten. Dit is een fantastische manier van het lichaam om het vormen en vermenigvuldigen van kankercellen te voorkomen.

Daarnaast is selenium betrokken bij de voortplanting, de bloeddrukregulering en de preventie van bloedklontering.

Oxidatie

Oxidatie ontstaat bij de verbranding van voedsel in combinatie van voedsel. Elke keer wanneer wij dus eten is het belangrijk dat wij daarbij genoeg antioxidanten ter beschikking hebben. Door dit proces ontstaan er vrije radicalen die als een soort van vlam om zich heen slaat en zich vast klampt aan de omliggende moleculen. Deze worden daardoor vervolgens beschadigd en hierdoor ontstaat een kettingreactie. Tevens zorgt dit ervoor dat er een snellere veroudering optreed.

Oxidatie factoren zijn:

*Verhitten van omega 3, 6, 9
Stress
Ontstekingen (ontstaan door te weinig goede vetten, antioxidanten en een verzuurd lichaam)
Te veel en te lang sporten (normaal een aantal keer per week sporten is geen probleem)
Ziekte zoals verteringsproblemen waarbij de voedingsstoffen slechter worden opgenomen
Over eten

  • Omega 3 kan niet worden verhit, gebroken lijnzaad geeft dus snel kettingreacties bij normale warmte
  • Omega 6 oxideert bij verhitting
  • Omega 9 kan erg goed tegen verhitting en heeft nauwelijks last van oxidatie

Beste is om in dit geval te kiezen voor verzadigde vetten zoals extra vierge kokosolie of ghee

Antioxidanten:

Zit met name in fruit. Komt voor in producten met vitamine E en C. Ook wordt het aangemaakt als wij slapen.

Er mag dus wel gesteld worden dat een goede nachtrust van 8 uur minimaal het eten van veel groente en fruit en andere gezonde voeding prioriteit mogen hebben. Dan hoef je immers je centen ook minder snel uit te geven aan anti rimpel cremes.

Natuurlijke bronnen van selenium:

Vis, volle granen, melkproducten, champignons, ui en gist.

Supplement:

Het is mogelijk om bij een gebrek aan selenium dit bij te slikken. Gekozen kan worden voor een goede multi vitamine of een supplement in combinatie met zink.

Geen reactie's

Geef een reactie

Don`t copy text!