Homemade kokos poffertjes

kokos poffertjes

Homemade kokos poffertjes

Laatst bijgewerkt op 17, februari 2021 by Sanne

Thaise kokos poffertjes om je vingers bij op te eten

Wie naar Azië is geweest heeft ze vast al in meerdere landen voorbij zien komen. Deze kokos poffertjes (rijst poffertjes) worden onder andere in Laos, Vietnam, Thailand en Cambodja gemaakt. En oh wat zijn ze lekker! Toen ik thuis kwam wou ik natuurlijk niks liever dan deze poffertjes ook maken. Helemaal omdat ik tijdens mijn reis er al achter was gekomen dat deze kokos poffertjes worden gemaakt van rijstmeel en kokosmelk en dus 100% gluten en lactosevrij zijn! Gezonder ga je ze niet vinden schat ik zo. Ze zijn overigens ook veganistisch, dus wie wordt hier nu niet vrolijk van? Het enige echte nadeel is dat ze in Azië komen met een stukje groente erin (in de realiteit is dit 1 korrel mais) en een hele hoop suiker. Aangezien ik niet echt verzot ben op suikers in het algemeen heb ik natuurlijk een paar aanpassingen gemaakt zodat ie Sanne en Nederland proef is.

Deze portie is geschikt voor 2 personen en als tussendoortje. Mocht je het als avondeten voor de gehele familie willen maken dan adviseer ik je om het recept te verdubbelen.

Recept voor kokos poffertjes


200 gr
 rijstmeel
230 ml kokosmelk
100 gr kokosbloesemsuiker
1 snufje keltisch zeezout (normaal zout is ook mogelijk als hier je voorkeur naar uit gaat)
kokosolie om in te bakken

De reden dat ik kokosbloesemsuiker heb gebruikt is vanwege de langzame suikerpiek die dit afgeeft. Echter, heeft dit een specifieke smaak waar je wel eventjes aan moet wennen. Daarnaast is het ook een stuk duurder dan normale suiker. Het kan daarom zijn dat het voor jou beter is om gebruik te maken van normale suiker. Omdat ik gevoelig ben voor insuline resistentie zorg ik ervoor dat ik deze portie nog een keer halveer. Meestal eet ik een à 2 porties en bewaar ik het overige voor de dag erna. Hiermee voorkom je dat de suikerpiek sky high wordt.

Bereiding:

Doe het meel in de blender en voeg hier de melk, suiker en het zout aan toe. Mix het 1 minuut op de laagste stand en zet de poffertjes pan op het vuur. Als je geen poffertjes pan hebt zoals ik kun je ook een koekenpan gebruiken en het deeg in de spuitfles doen. Spuit dit vervolgens in kleine rondjes in de pan en flip ze om. Zodra ze goudbruin zijn aan beide kanten zijn ze klaar om opgegeten te worden. Als je kokosbloesemsuiker hebt gebruikt, zijn ze wat bruiner uit zichzelf.

Voor de mensen die het echt a là Azie stijl willen doen en de groente aan de binnenkant van het poffertje wil hebben:

Gebruik 2 poffertjes ijzers en vul het deeg tot de rand (doordat er geen ei of wijnsteenbakpoeder in het product zit, gaat het niet rijzen). Doe nu je groente in een van de 2 poffertjes ijzers, wacht hier niet te lang mee want als het deeg is gestold dan is het te laat. Haal nu de poffertjes uit beide pannen en plak ze letterlijk aan elkaar vast. Laat ze even afkoelen en tast toe.

Deze poffertjes zijn niet lekker om op te warmen of in te vriezen. Je kunt ze hierom het beste direct opeten, maar daar is binnen mijn familie geen enkel probleem mee 🙂

Ik ben super benieuwd wat jij er van vindt!

Nog meer inspiratie opdoen?

Geen reactie's

Geef een reactie

Don`t copy text!