olijf olie – Het verschil tussen extra vierge en normale olijf olie en kokos olie

olijf olie – Het verschil tussen extra vierge en normale olijf olie en kokos olie

Laatst bijgewerkt op 11, mei 2020 by Sanne

Je hebt het vast al wel eens voorbij zien komen: extra vierge // extra virgin olijfolie of kokosolie? Het stinkt vaak en het is een behoorlijk stuk duurder dan de normale versie die vaak staat aangeduid als geurloos, maar wat is eigenlijk het verschil en zijn er ook voordelen aan? Na dit artikel weet je zeker wat de juiste keus is als je fles olijf/kokos olie de volgende keer op is!

Extra vierge olijfolie

Extra vierge olijf olie staat voor de hoogst mogelijke kwaliteit met de beste smaak. Het is geproduceerd van de eerste koud geperste olijven. Koud refereert aan het feit dat de manier van persen plaats vind zonder het gebruik van hitte waardoor belangrijke bestanddelen verloren gaan en dat er geen chemicalien zijn gebruikt tijdens het productie proces.

Je zult het in Nederland niet met bosjes aan treffen maar als je een etiquette treft met vierge olijf olie dan betekent het dat de olie afkomstig is van de tweede lading die is geperst. Hierdoor is de smaak minder sterk en de kleur lichter. Dit is nog altijd een betere variant dan de normale olijf olie.

Voordelen

Voor alle producten geldt dat onbewerkte producten de hoogste voedingswaarden bevatten. Je lichaam kan dus meer vitamines en mineralen opnemen uit extra vierge olijf olie of kokosolie als deze bestanddelen door de verwerking behouden blijven.

De reden dat de prijs van extra vierge olie duurder is, komt door het verwerkingsproces dat vele malen duurder is. Hiervoor heb je wel een beter kwaliteitsproduct waar je lichaam ook iets aan heeft.

Waarom (extra vierge) vetten belangrijk zijn

Vetten zijn namelijk nodig om te kunnen leven. Zonder vetten zouden wij niet in de mogelijkheid zijn om te doen wat we doen. Het is namelijk o.a. een energie leverancier. Zoals wij weten is het belangrijk voor je lichaam om over alle vitamines en mineralen te beschikken om ziektes buiten de deur te houden. De vitamines A, D, E en K kunnen alleen worden opgenomen als het wordt geconsumeerd met vetten. Uiteraard zijn er ook vitamines die alleen worden geabsorbeerd met water inname. Daarnaast kan extra vierge olijfolie voor stress reductie zorgen en ervoor zorgen dat je op een gezond gewicht komt. Ondanks dat vet bij vele mensen als iets slechts wordt gezien, zijn er ook een aantal goede vetten die essentieel zijn voor het behoud van een goede gezondheid. Avocado, vis, noten en zaden, olijf olie en kokosolie zijn hier de beste voorbeelden van.

Extra vierge kokosolie

Dan nog even een stapje terug naar de uitleg van extra vierge kokosolie, want voor de kenners onder ons: dit zou in theorie helemaal niet kunnen bestaan gezien het gerelateerd is aan de oogstmethode van olijven en dit niks met kokosolie te maken heeft. Toch is het wel degelijk de beste kwaliteit kokosolie die er bestaat en is het belangrijk dat als je voor kokosolie kiest, je kiest voor deze variant.

Extra vierge kokosolie is olie van de beste kwaliteit. Het is namelijk biologisch, bevat geen gekke toevoegingen en is niet behandeld met giftige pesticiden. Daarnaast is de manier van persen “koud’ waardoor er geen hitte vrijkomt tijdens het productie proces en alle vitamines zo optimaal mogelijk behouden worden. Daarnaast verwijst virgin (maagdelijk) naar jonge kokosnoten die gebruikt worden. Dit is gunstig omdat hier de meeste voedingsstoffen inzitten die ook behouden worden.

Als je dus voortaan de keuze moet maken kies dan het liefste voor een zo natuurlijk mogelijke (biologisch) olie die koudgeperst is, ongeraffineerd is en niet is ontgeurd.

Olie voor in je haar, make up remover of voor je huid?

Veel mensen vragen zich af of je kokosolie veilig kunt gebruiken als make up remover, als een creme voor je huid of om in je haar te smeren als conditioner. Het antwoord hierop is: JA.

Kokosolie is een geweldig product dat je bijna voor alles kunt gebruiken. Het werkt goed tegen een droge huid omdat het vet maakt, het helpt geweldig tegen droog haar en een betere make up remover zul je niet vinden. Toch ook is het hier belangrijk dat als je het op je huid smeert je beter de extra vierge variant kunt kiezen dan de reguliere omdat je huid alles opneemt. Toch is het zo dat je beter kokosolie op je droge huid kan smeren dat je body lotion, dus mocht je daar over twijfelen dan absoluut gaan voor de kokosolie.

Let trouwens op dat als je kokosolie gebruikt als make up remover je dit beter niet op je ogen kan smeren omdat het lastig te verwijderen is en je hier geïrriteerde ogen van kunt krijgen. Als je problemen hebt met waterproof mascara te verwijderen werkt kokosolie beter dan welk ander product, mocht je dit doen daarvoor zorg er dan voor dat je altijd goed na reinigt met normale reiniger op je ogen die niet irriteert.

Ik hoop dat je na het lezen van dit artikel ook kiest voor de gezondste versie van olijf olie of kokos olie.

Heb je nog vragen aan de hand van dit artikel, dan staat mijn inbox altijd open.

Geen reactie's

Geef een reactie

Don`t copy text!