Het syndroom van de ileocaecale klep, een groter probleem dan je denkt

de ileocaecale klep

Het syndroom van de ileocaecale klep, een groter probleem dan je denkt

Ik ben een echte optimist geworden sinds dat ik 5 jaar geleden ziek werd. Ondertussen zit er al in mijn hoofd: als dit dan dat en als 1 a is dan is b 2. Verbanden leggen kan heel erg leuk zijn, maar het maakt je ook huiverig. Bang voor wat er nog allemaal kan komen en bang voor ziektes die je eigenlijk niet echt kunt voorkomen. Het syndroom van de ileocacecale klep, ookwel de klep van Bauhin genoemd is zo’n leuk voorbeeld. Niemand weet dat je het hebt, er zijn weinig artsen die de problematiek uberhaupt herkennen en je kan er in korte tijd ontzettend ziek van worden en een behoorlijk scala aan ziektes er van overhouden. Zoas ik het nu schrijf, klinkt het bijna enger dan het hebben van Malaria (parasieten in je bloed) maar daar kun je dan tenminste nog wat aan doen: door bijvoorbeeld niet naar malaria gebied te reizen.

De grote na-aper

En voor degene die bekend zijn met bepaalde ziektes komt de grote na-aper vast bekend voor. De ziekte van Lyme is namelijk ster in het nadoen van andere ziektes. Zo kunnen mensen heel lang ongediagnostieerd blijven. Best eng wederom! Nu valt ook het syndroom van de ileocaecale klep in die hoek. Dat komt door de vele symptomen die het geeft die eveneens lijken op diverse anderen welvaartsziekten.

De ileocaecale klep bevindt zich tussen het ileum (laatste deel van de dunne darm) en de blinde darm (het eerste gedeelte van de dikke darm). De functie van de ileocaecale klep is om verteerd eten door te laten van de dunne darm naar de dikke darm. Juist dit is belangrijk omdat het ervoor zorgt dat het afvalmateriaal niet terug kan in de dunne darm. Het is daarom ook de bedoeling dat de weg van het eten maar 1 kant op kan doordat de klep open gaat wanneer het verteerde eten er aan komt.

Hoe werkt het allemaal precies?

Wanner de ileocaecale klep niet werkt, kunnen onverteerde resten terug naar de dunne darm. Dit is vergelijkbaar met een verstopte gootsteen die het water weer terug omhoog pompt. Hierdoor wordt het verteringsproces verstoord en worden de toxines die hierdoor vrijkomen vrijgegeven in het lichaam die het direct weer opneemt. Wij weten dat toxines zorgen voor inflammatie en dat chronische inflammatie al gauw wordt omgezet in de meest voorkomende welvaartszieken.

Symptomen

Een niet goed functionerende ileocaecale klep kan leiden tot de volgende klachten (op individuele basis of meerdere samen)

 • Pijn: lage rugpijn, pijn aan de rechterzijde van de bekken, pijn aan de rechterschouder, rondom het hart en hoofdpijn
 • Verkoudheid achtige symptomen
 • Vermoeidheid
 • Donkere kringen onder de ogen
 • Duizeligheid
 • Diarree of juist constipatie
 • Geluid horen in oor (of beide oren) vaak zoemen of piepen
 • Slechte adem
 • Flauw vallen
 • Bleek zien
 • Acne (meestal veroorzaakt door de grote hoeveelheid gifstoffen)

Hoe kom je er in de eerste instantie aan?

Ja, een veelgestelde vraag. Sommige mensen worden simpelweg zonder geboren en sommige hebben het door operatieve verwijdering niet meer. Dit percentage is echter, zo klein dat we het daar niet over zullen hebben.

Wat je eet en emoties kunnen mogelijk een rol spelen. Ook stress beinvloedt het zenuwstelsel negatief en kan het mogelijkerwijs in de hand werken. Stress zorgt voor heel veel nare bij effecten en dit is zeker in onze huidige westerse maatschappij een van de hoofdboosdoeners van ontelbare klachten. Zeker in ayurveda en de chinese geneeskunde staat het gedeelte van de maag bekend als de plaats waar emoties worden vastgehouden. Echter, is er ook steeds meer onderzoek dat onderbouwd dat mensen die maar niet beter kunnen worden vaak een traumatische gebeurtenis hebben meegemaakt en hierom niet kunnen genezen. Pas op het moment dat dit probleem is aangekaart en de traumatische ervaring verwerkt is, is het lichaam in staat om zichzelf te helen.

Hoe kan je dit syndroom nu voorkomen?

 • Hydratatie: Te weinig vocht zorgt ervoor dat de ileocaecale klep vast kan blijven zitten. Door voldoende vocht binnen te krijgen kun je ervoor zorgen dat het vast blijft zitten
 • Emoties: Er zijn veel spreekwoorden gelinkt aan emoties e onze organen. Dit is niet voor niks. Emoties kunnen ons lichaam namelijk behoorlijk beinvloeden. Zorg voor geen tot weinig stress, en zorg voor positiviteit en betekenis in je leven
 • Eten: De meeste ziektes kunnen worden voorkomen door een gezond dieet. Voldoende groentes en fruit is daarom voor je algemene gezondheid belangrijk. Echter, voor dit syndroom is het belangrijkste om rauw eten, pittig eten, koolzuurhoudende dranken, alcohol, caffeine en chocolade te vermijden
 • Manier van eten: Doe niet aan overeten, eet niet te vaak per dag zodat het lichaam ook wat rust kan krijgen, eet niet te snel (of onder stress) eet geen eten waar je niet goed tegen kunt (intoleranties voor hebt) en zorg ervoor dat je het eten goed kauwt. Het kauwen van eten zorgt ervoor dat het eten daarna makkelijker kan worden afgebroken

Hoe is het te behandelen?

Het is een zeer lastig gebied. Er zijn MDL artsen die hier raad mee weten. Sommige mensen adviseren homeopathie. Ik persoonlijk zal gaan voor een eliminatie dieet, zodat het lichaam wat rust kan krijgen met afdoende slaap en ik zal werken aan stress levels. Maar iedereen is hier anders in, en ik ben geen MDL arts.

Als je hier last van hebt, ga dan naar je dokter toe en vraag om de behanelingsmogelijkheden.

Wil je meer weten over natuurlijke behandelmethodes? Contacteer mij dan hier!

Geen reactie's

Geef een reactie

Don`t copy text!