Haar wassen zonder shampoo!

baking soda

Haar wassen zonder shampoo!

Laatst bijgewerkt op 6, februari 2021 by Sanne

Haar wassen zonder shampoo dankzij baking soda

Oh nee hoor ik je denken. Mijn haar wassen zonder shampoo, dat kan ik niet. Ik zal je vertellen dat het makkelijker is, dan het lijkt. Het enige wat je nodig hebt is baking soda, en bijna iedereen heeft dat tegenwoordig in huis wat baking soda is goed voor een hele hoop dingen.

Ik had het al vaker gelezen maar had er nooit veel aandacht aan besteed totdat ik naar Cuba op vakantie ging en ik door het zwemmen in de zee mijn haar helemaal niet meer hoefde te wassen. Dit kwam door het extreem hoge zoutgehalte in het water.

Aangezien mijn haar redelijk snel vet wordt van nature was ik daar maar wat blij mee.

Baking soda staat ook wel bekend onder: Natriumbicaat of Zuiveringszout.

Redenen waarom je beter de overstap op no poo kunt maken

 • Baking soda is vele malen goedkoper dan shampoo
 • Het gaat roos, eczeem en schilfers tegen
 • Helpt de balans van je hoofdhuid te herstellen
 • Er zitten geen parabenen en andere verstorende stoffen in
 • Het is geheel natuurlijk
 • Het is milieuvriendelijk

Hoe werkt het?

Je doet een klein schepje of een eetlepel baking soda in 250 ml water en mengt dit met elkaar. Je kunt hiervoor een maatbeker gebruiken zoals ik, maar je kunt ook een oude shampoo fles gebruiken als je die hebt. Omdat ik hieraan altijd te kort heb doe ik meestal 2 schepjes op 400 ml water. Dit is precies goed voor wat langer haar. Echter, kan het het haar wel wat verbleken of droger maken. Belangrijk is dat je dus niet elke dag je haar was. Als je overgaat is het belangrijk om het langzaam op te bouwen.

Daarnaast is het minder geschikt voor geverfd haar dan voor haar dat haar natuurlijke kleur heeft. Belangrijk is dat je het een paar minuten laat intrekken voordat je het uitspoelt, als je het direct weer uitspoelt zal het niet werken.

Baking soda tegen roos, eczeem en schilfers

Als je extreme last hebt van roos of van eczeem dan kan het eventjes prikken. Je strooit namelijk letterlijk zout in een open wond. Je hoofdhuid is immers beschadigd. Wat ik heb geleerd van mijn reizen naar het Caribisch gebied waar het zout gehalte vrij hoog is dat je het beste de zee in kunt springen als je een wond hebt. Ik kan je ook uit ervaring vertellen dat dit gigantisch brand, maar na een minuut voel je hier niks meer van en heelt de wond snel en goed. Ik ben daarnaast ook iemand die regelmatig last had van roos, waar ik nu dankzij dit helemaal geen last meer van heb.

Merken

Er zijn verschillende merken te koop in de winkels. Mijn absolute prijs/kwaliteit topper is baking soda van Arm & Hammer. Daarnaast heb je ook Mattisson, Jocob Hooy en Gimborn.

Wat kun je nog meer met baking soda?

Nou wat kun je niet met baking soda kun je beter vragen?!

 • Schoonmaak middel
 • Bleek middel voor wittere tanden
 • Shampoo vervanger
 • Deodorant
 • Tegen insecten beten
 • Neutraliseert brandend maagzuur direct door de hoge PH waarde
 • Goed om je spieren te ontspannen
 • Gooi dit in je bad en krijg een basische PH boost tegen verzuring van je lichaam
 • Kan splinters weghalen als je je hand erin weekt
 • Helpt tegen vlekken
 • Helpt tegen vieze geurtjes
 • Gebruik het in je melen met iets zuurs (vaak citroen) om je meel te laten rijzen
 • Helpt bij waterpokken of een verbrande huid
 • Stickerverwijderaar
 • Verwijdert grote resten pesticiden van groente en fruit door het met lauw/warm water grondig te reinigen

Conclusie

Zoals ik al zei is dit middel echt fantastisch! Ik heb er standaard een grote voorraad pot van in huis zodat ik altijd mijn haar kan wassen. Als mijn haar iets te droog wordt was ik het soms wel eens met een normale shampoo of was ik de onderkant na met crèmespoeling. Dit kan zeker in het begin vaker voorkomen. Des te vaker je het doet, des te minder dit nodig is. Ik doe dat overigens ook als ik haarlak in mijn haar heb gespoten want de baking soda maakt je haar een stuk droger. Je haar wassen zonder shampoo is dus natuurlijk, goedkoop en gaat veel kwaaltjes tegen waar mensen vaak veel dure producten voor kopen. Bij mij is het niet meer weg te denken uit mijn routine. Er is ook een filmpje beschikbaar over de voordelen van baking soda als je meer wil weten over dit multi inzetbare product!

Geen reactie's

Geef een reactie

Don`t copy text!