GI Map – waarom een ontlastingstest belangrijk is + hoe het jouw gezondheid beinvloed.

Ontlastingstest

GI Map – waarom een ontlastingstest belangrijk is + hoe het jouw gezondheid beinvloed.

Laatst bijgewerkt op 31, januari 2021 by Sanne

Ik praat altijd graag met andere mensen over gezondheid, vroeger zou dat over reizen gaan, maar je praat nu eenmaal vaak over wat je aan het hart gaat. Zo kom ik helaas dagelijks tot de conclusie dat de meeste mensen wel duizenden euro’s willen investeren in supplementen en medicatie, maar niet in een ontlastingstest die eigenlijk aanwijst waar de kwaal begint. Als iemand vitamine C gebruikt om van een bepaalde klacht af te komen en dat heeft gewerkt en persoon 2 dezelfde klacht heeft, dan koopt persoon 2 standaard ook de vitamine C. Vaak komt persoon 2 er achter dat dit totaal geen positieve toevoegingen heeft. Wij weten dat iedereen uniek is, zelfs een tweeling heeft unieke eigenschappen. Als je daar goed over nadenkt dan begrijp je direct waar ik heen wil. En dat is naar het feit dat wat voor mij werkt, niet voor jou werkt. Wij zijn namelijk allemaal uniek. Ga daarom ook nooit zomaar klakkeloos uit van wat de verkoper of je huisarts je wijsmaakt. Mijn huisarts denkt standaard dat ik onzin aan het uitkramen ben en dat vind ik eigenlijk fantastisch. Ze gelooft niet in mijn manier van leven, en vind het met name geldverspilling al die “gekke” testen. Wat ik weer ontzettend gek vind is dat je wel honderden euro’s besteed aan supplementen die niks voor je doen omdat je lichaam die suppletie niet nodig heeft, maar datzelfde geld niet kan besteden aan het doen van een test, zodat je snapt wat er in jouw lichaam speelt en dan op basis daarvan de supplementen inzet.

Waarom is testen belangrijk?

Ontlastingstesten zijn wetenschappelijk getest en als je een goed en betrouwbaar lab hebt, dan is de kans op zogenaamde: false, positives heel erg klein. Ik ben nog steeds voorstander van eerst testen, dan behandelen. Het is vrij nutteloos om dit soort dingen te bespreken met de gemiddelde huisarts, want ze zitten vrij diep in een bepaalde hoek en daarnaast is het ook nog eens dat de zorgverzekeraar zegt dat je niet zomaar op alles lukraak mag gaan testen omdat het klauwen met geld kost. Als iedereen dat doet, dan zullen de zorgkosten waarschijnlijk nog hoger worden dan het nu al is, maar er is ook een keerzijde: en dat is dat het preventief werkt. Schrik niet, maar in mensen hun testen, bloed, ontlasting, organische zuren etc. kun je van te voren al dingen zien aankomen. Mensen doen altijd of zij inene ziek zijn geworden doordat zij op vakantie buiten Europa zijn geweest, maar dit is niet zo. Onderliggend voert jouw lichaam al jaren een strijd die in veel gevallen onopgemerkt is gebleven. Hoewel het lichaam vaak wel klachten geeft zoals hoofdpijn en buikpijn wordt dit vaak genegeerd met een paracetamol. De vraag is wat de druppel van de emmer liep overlopen? Je voelt de bui al hangen, dat hangt af van mensen hun individuele keuzes, testen is dus altijd stap 1.

Welke ontlastingstest moet ik doen?

In dit artikel hebben wij het over een ontlastingstest, maar er zijn meer goede testen die de revue passeren. Een ontlastingstest staat met stipt op 1, een goed uitgebreid bloedonderzoek bij de huisarts kan je ook heel veel dingen vertellen. Daarnaast werk ik graag met een organische zuren, omdat hier een heleboel AHA momenten uit voort komen. Deze testen zijn allemaal niet gratis en je wordt dan ook vaak gelokt met de mooiste testen voor heel weinig geld. Goedkoop is duurkoop, neem dat van mij aan. In Nederland ligt deze markt nog op zijn gat, ik ken niet alle labs van Nederland maar ben niet tevreden over de aangeboden kwaliteit. Een beetje oké test in Nederland kost je al gauw 200 EUR, voeg er 50 EUR aan toe en je hebt in het buitenland al gauw een heel veel betere test. Vergelijk het maar met A en B merken in de supermarkt. Mijn absolute top labs zijn Genova en Doctors Data, en voor de Europese markt: Nordic Labs. Ik test in principe heel graag met Amerika, maar de kosten voor een test zijn rond de 400-450 EUR. Dit is nogal een verschil met de Europese markt, en vandaar dat ik graag met de GI Map van Nordic Labs werk. De GI map is een test die door Genova labs is ontwikkeld en meet precies die markers die interessant zijn. Nordic labs ontwikkeld niet zelf de testen maar creëert een aanbod van aanbieders en maakt deze beschikbaar in Europa. Je hebt dus de kwaliteit van Amerika, maar een prijskaartje van Europa, wel zo fijn.

GI Map

Hieronder vind je de belangrijkste markers uit de GI map ontlastings- test.

GI Map ontlastingstest
 • Wat je hier ziet is het volgende:
 • Wanneer je een bacteriële infectie hebt, ook wel pathogenen genoemd
 • Of je last hebt van parasieten
 • Virussen in het lichaam
 • Of je last hebt van gisten en schimmels
 • Worm belasting
 • Hoe je darmgezondheid is (ontstekingsmarkers)
 • Elastase geeft de gezondheid van de alvleesklier / pancreas aan
 • b-glucuronidase verwijst naar dysbiose, Hierdoor kan je geen gezonde darm hebben. De waardes zijn ook vaak verhoogd met SIBO (small intestinal bacterial overgrowth) en het kan tevens ook verwijzen naar ontgiftings problemen
 • SIgA vormt de immuunbarriere van de darm, lage waardes verwijst naar dysbiose
 • Calprotectine is een van mijn favoriete markers omdat het ontstekingen in de darm met. Vaak gekoppeld aan IBS
 • Zonuline is in deze test niet toegevoegd maar is een marker die toegevoegd kan worden en meet of iemand een lekkende darm heeft of niet

Een paar belangrijke dingen!

Heel veel mensen hebben een slechte uitslag van een darmonderzoek / poeponderzoek / ontlastingsonderzoek / ontlastingstest. Met een goede test moeten al deze markers ongeveer hetzelfde zijn. Veel Nederlanders hebben parasieten, er wordt geschat dat dit ongeveer 80% is. Mensen doen parasieten overal op, maar meestal in het buitenland. Was daarom altijd goed je handen en let op je eigen hygiëne. Er zijn 3 opties voor de behandeling van parasieten: je doet er niks aan, de darmflora kan het onder controle houden, je haalt het weg met antibiotica via de huisarts, of je gaat werken met kruiden. Het verwijderen van parasieten geeft vrijwel altijd een herxheimer reactie. Je voelt je daarom vaak na 2-3 dagen heel erg ziek door de gifstoffen die vrij komen. De ene parasiet is de andere parasiet niet. Blastocystis hominis en Giardia zijn heftige infecties die er echt uit moeten, andere zoals de endolimax die je in deze test voorbij ziet komen is vrij onschuldig. Een zoekrondje op Pubmed laat je al gauw genoeg fascinerende resultaten zien, vind je deze niet, dan is de parasiet die je bij je draagt waarschijnlijk relatief onschuldig.

Hoe zit het dan met de rest?

Bacteriën zijn ook positief en negatief, een rondje pubmed doet ook hier wonderen. Ik ben een fan van candida te behandelen, omdat het heel veel gezondheidsvoordelen kan geven, toch wordt dit in het reguliere traject vaak afgeraden. Candida is te doden met antibiotica en kruiden. Ik zal altijd gaan voor een kruidenkuur, voordat ik op een antibiotica kuur ga. Je darmgezondheid is het belangrijkste en wordt gelinkt aan ruim 80% van de ziektes van de mens. De kans is dus 8 op 10 dat als je je darm aanpakt, je direct van 90 tot 100% van je problemen af bent. Vergeet niet om met een goed lab te testen, anders is het geld verspilling. Mocht je negatief testen op parasieten, wees dan niet al te blij: parasieten zijn een kei in verstoppertje spelen en komen vaak niet uit ontlastingstesten. Parasieten kunnen ook uit een levend bloed analyse worden gehaald of na 4 ontlastingstesten inene uit de 4e test komen. Denk niet dat je net een parasiet hebt opgelopen, want dit is zelden het geval.

Side note: ik bied sinds kort ook aan om je ontlastingstest te controleren zonder verder een consult af te sluiten. Voor een vergoeding kijk ik naar de jouw test en alle markers en kan ik je precies laten weten wat er uit komt, en wat aangepakt moet worden. Het vragenhalfuurtje kan hiervoor gebruikt worden.

Geen reactie's

Geef een reactie

Don`t copy text!