Functional medicine opleiding

functional medicine opleiding

Functional medicine opleiding

Laatst bijgewerkt op 20, februari 2021 by Sanne

Hallo iedereen, het is weer weekend en het is weer eens tijd om eens goed dingen te vergelijken. Ik doe dit althans altijd in het weekend wanneer er lekker veel vrije tijd is. Veel mensen vragen mij waar en hoe zij precies kennis kunnen maken met functional medicine. Een functional medicine opleiding is echter, niet zo simpel gevonden. Dit heeft met name te maken met de prijs en de kwaliteit. Nu functional medicine steeds meer begint te leven, is de vraag er naar ook steeds groter. De reden dat de vraag hiernaar steeds groter wordt heeft zeker te maken met de hele covid-19 pandemie. Hoe dat precies zit leg ik je uit!

Hoe komt die groeiende behoefte aan echte gezondheid

Toen ik in 2015 onverklaarbaar ziek werd, en niemand mij wist te helpen wist ik dat ik een keuze had. De keuze of om het ofwel daar bij te laten en mijn leven door ziekte te laten leiden, ofwel om er wat aan te doen. Je hebt mensen en mensen en als 20-jarige wist ik het. Opgeven is geen optie, toen niet en inmiddels nog steeds niet. Mensen zijn al jaar en dag op zoek naar optimale gezondheid. Een van de ziektes waarbij dit heel bekend is, is o.a kanker en MS. Nu de pandemie na 1 jaar nog steeds hot en happening is en er heel weinig bekend is hoe je hier mee om kunt gaan gaan mensen nadenken over hun gezondheid. En dan komt de vraag op: wat is gezondheid eigenlijk? Ja dat is een hele goede vraag! De pijnlijke realiteit is, dat veel mensen niet weten van gezondheid is. Iedereen weet wat gezond eten is en wat niet, maar daar is alles ook wel mee gezegd. In een pandemie waarin mensen steeds zieker en zieker worden, is er behoefte aan: gezondheid.

Gezondheid verder weg dan ooit

Het is voor mij al sinds 2015 duidelijk, de gezondheidszorg zoals deze functioneert in Nederland werkt voor acute ziektes. Denk aan hartaanvallen, voetschimmel en dingen zoals bloedarmoede. Onze beste artsen denken vaak dat het ook werkt voor chronische ziektes, maar keer op keer wijst het uit, dat dit niet het geval is. Juist door de behandeling van deze chronische ziektes die eigenlijk alleen maar beter worden i.p.v. beter. En wat dan? Ik hoor mensen vaker zeggen: ik ben uitbehandeld. De dokter heeft gezegd dat zij niks meer voor mij kunnen betekenen etc. etc. Best heftige termen als je het mij vraagt, helemaal omdat dit in 80% van de gevallen helemaal niet zo is. Maar dit is hoe het werkt: mensen hebben klachten. Maken een afspraak met de dokter inclusief eventuele doorverwijzing. Mensen krijgen een diagnose, en dan… Dan kom je in het circuit terecht dat je er maar mee moet leren leven.

Het grote gevaar van geen op maat gemaakte zorg

Als je dacht dat je met je diagnose moet leren leven, denk dan nog maar een paar keer. Ten eerste omdat je dit ten eerste zeker moet weten. Daarnaast omdat veel ziektes beginnen met milde klachten en al snel verergeren tot op het punt dat je echt ziek bent. Veel ziektes kunnen in remissie gaan. Dat de Nederlandse gezondheidszorg niet zo is ingericht is een totaal ander probleem. Het eindresultaat: meer ziektes, meer geld voor de zorg industrie, minder voor in jouw zak en minder gezondheid.

Conclusie

Dus om terug te komen op de vraag: waarom lijkt iedereen inene geïnteresseerd in een functional medicine opleiding. Simpelweg omdat wij nog steeds in een corona pandemie zitten. Mensen hebben gemerkt dat de informatie die wij tot onze beschikking hebben, ons niet perse heel veel verder helpt. Dus als er niemand is die het weet, dan betekent het dat je het zelf moet leren. En zo verdween mijn doel om toerisme te studeren en kwam er een doel om te begrijpen wat gezondheid was. Functional medicine is en zal ook altijd iets blijven van onschatbare waarde. Het is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek, het veranderd 300 keer en het geeft resultaten. En dat was nu juist waar iedereen zo lang naar op zoek is. Resultaten! Dus deel ik met jou de studies binnen functional medicine waarvan ik zeker weet: dat je het absoluut ge-wel-dig gaat vinden. Niet omdat het zo duur is, in tegendeel. Je vindt het geweldig omdat het je leven veranderd op een manier dat niks ooit je leven zal hebben veranderd.

Mijn favoriete functional medicine opleiding

  • The institute of functional medicine (www.ifm.org)
  • The school of applied functional medicine
  • Full body systems (is meer gericht op functional nutrition, maar heeft zeker heel veel raakvlakken)
  • The Kalish institute
  • Veel mensen die ik ken zijn fan van Carmen Hunter, ik heb nooit bij haar gestudeerd, maar kan haar namens anderen wel aanbevelen
Geen reactie's

Geef een reactie

Don`t copy text!