De voordelen van de zomer periode op de gezondheid van de mens

De voordelen van de zomer periode op de gezondheid van de mens

Laatst bijgewerkt op 25, juli 2021 by Sanne

De zomer is weer aangebroken en veel mensen zijn het grootste deel van hun eetlust kwijt geraakt. De tropische temperaturen zorgen er niet alleen voor dat je minder eetlust hebt, maar ook dat je makkelijk gewicht kwijt raakt. Iets wat voor de meeste mensen mooi meegenomen is. Veel mensen staan er niet bij stil, maar veel van de gewoontes die wij nu in de 21e eeuw hebben, gaat terug naar de oertijd toen er nog zoiets was als winterslapen en geen voedsel door de kou. Best interessant dat onze wereld door de eeuwen heen drastisch is veranderd, maar dat ons lichaam eigenlijk nauwelijks is veranderd.

Voordelen van de zomer

Ik noemde net al even dat veel mensen gewicht verliezen tijdens de zomer, maar de zomer heeft veel meer voordelen en regels. Het is namelijk voor veel mensen de tijd van vakantie en om zichzelf weer op te laden. Zoals je wellicht al weet is er mooi weer en dat zorgt voor vitamine D. Dit zorgt niet alleen voor een goed tintje, het geeft ook alle voordelen ervan zoals een sterk immuun systeem. Daarnaast is het in de zomer ook langer licht, veel mensen ontwikkelen depressieve gevoelens in de winter omdat het maar heel kort licht is. Tevens is niet alleen een gebrek aan licht het probleem. Veel mensen hebben ook last van de kou en verkrampen daardoor hun spieren. Wij zien ook vaak mensen die extreem veel moeite hebben met de koudere periodes in Nederland. Dit komt bijna altijd door onderliggende problematiek met de schildklier.. Het is daarom altijd belangrijk om te weten of je goed of slecht reageert op periodes in het jaar, want er zitten vaak verborgen tips onder de oppervlakte.

Stress en de zomer

De hitte heeft niet alleen een kalmerende werking op het lichaam. Door de tropische temperaturen van afgelopen jaren wordt er ook van ons gevraagd om wat rustiger aan te doen. Dat is niet alleen gunstig voor onze gedachtes, maar ook gunstig voor onze stress niveau’s. Veel mensen hebben na een jaar hard werken in de zomer een welverdiende vakantie. Voor sommige mensen omdat zij aan schoolvakanties vast zitten en voor andere omdat dit nu eenmaal de rustigste periode van het jaar is, en er geen mogelijkheid is om op een ander moment op vakantie te gaan. Echter, is dit vaak ook een stukje psychisch. Het idee aan vakantie maakt ons vaak relaxt. Wij kijken er niet alleen naar uit, maar het geeft ons ook voldoening. De wereld ziet er nu eenmaal in de zomer meestal mooier uit in Nederland, en juist nu met covid is dat waar mensen zo intens van kunnen genieten. Dat is allemaal alleen maar mooi meegenomen. Veel onderzoek toont aan dat mensen gelukker zijn, minder stress ervaren en beter slapen in de zomer ondanks de hitte. Mensen klagen namelijk met name in de winter om de kou wat hun s’nachts wakker houdt. Een gebrek aan slaap is de aanstichter voor o.a stress en veel andere problematiek. Het is dus belangrijk dat we wat meer stilstaan bij waarom de dingen zijn zoals ze zijn. Daarnaast wordt stress ook vaak gereduceerd in de zomer omdat de zomertijd staat voor familie tijd en lekker veel op stap gaan met vrienden. Het is dus niet heel erg gek dat veel mensen zich zo prettig en blij voelen in de zomer.

Conclusie

Zoals je al hebt gemerkt zijn er heel erg veel voordelen tijdens de zomer. Het is prima als je een wintermens bent, maarhet is altijd goed om na te denken over de voor en nadelen van de verschillende seizoenen en daar de vruchten van te plukken. Ik ben benieuwd wat jij bent! Ik was vroeger altijd een winter kind, maar ben inmiddels echt omgeslagen naar de zomerse kant. Dit heeft met name met de veranderingen in mijn gezondheid te maken. Merk je veranderingen en heb je inene andere prioriteiten? Wellicht is hetzelfde dan wel op jou van toepassing.

Geen reactie's

Geef een reactie

Don`t copy text!