De ultieme reden waarom mensen ziek blijven – in plaats van beter worden

De ultieme reden waarom mensen ziek blijven – in plaats van beter worden

Laatst bijgewerkt op 15, mei 2020 by Sanne

Ik val maar meteen met de deur in huis, want vandaag schrijf ik over een heel serieus topic. En dat topic is: waarom blijven mensen ziek en worden ze niet meer beter. Vanuit een klinisch standpunt kan ik je daar wel 382617 verschillende redenen voor geven. O.a. dat het juiste medicijn niet beschikbaar is, dat de behandeling te duur is, men niet weet wat je hebt, je nog nooit gediagnosticeerd bent en daarom dus kerngezond bent volgens het gezondheidssysteem, het probleem te complex is, je in de 80/20 regeling valt waarbij sommige mensen simpelweg gewoon nooit beter worden, het tussen je oren zit, je niet gezond genoeg leeft of dat het in je genen zit. Maar is dat eigenlijk wel allemaal zo? Ik daag je uit om dat uit te vinden en ben benieuwd of jij aan het einde van deze blog nog steeds zo erover denkt.

Het begint met de 80/20 regeling

Misschien heb je er ooit van gehoord, wellicht is dit wel de eerste keer. Wie weet? In functional medicine wordt heel veel met de 80/20 regeling gewerkt en die is eigenlijk zo simpel als het woord zelf. De 80/20 regeling staat voor het feit dat 80% van de mensen met een standaard behandeling weer beter wordt en klachtenvrij wordt maar de overige 20% met diezelfde standaard behandeling dat resultaat nooit zal behalen. Deze regeling geldt overigens ook voor heel veel andere dingen in het leven inclusief veel dieten. Als je de 80/20 regel snapt, dan ben je al een stuk verder dan de gemiddelde mens.

Ik ben persoonlijk een 20% geval. Ik heb alles geprobeerd wat de gemiddelde mens als normaal en effectief zou beschouwen en er was letterlijk niks wat werkte. Op een gegeven ogenblik maak je dan een keuze voor jezelf. Ik heb mijzelf lang afgevraagd waarom ik, waarom niet iemand anders, waarom zo complex, waarom kon ik niet zo zijn als alle anderen. En toen kwam ik dankzij functional medicine tot de schrikbarende conclusie dat het gras niet groener is aan de overkant. Heel veel mensen kampen met gezondheidsproblemen, maar het is vaak een taboe en men praat er niet over. Echter, als ik mijn collega’s vraag om gewoon eens een rijtje op te sommen over hun klachten, dan is er geen 1 die niet direct een symptoom weet op te noemen. Mocht je ooit het idee hebben dat je de enige op de wereld bent die dit ervaart, denk dan hier aan terug. Mocht je het leuk vinden dan kun je natuurlijk ook gewoon mensen om je heen vragen of zij ergens last van hebben. Je zult zien wat een verademing dat is.

Help, ik ben iemand uit de 20% regeling

Het kan best even moeten landen nu je er waarschijnlijk achter bent gekomen dat je zo iemand bent die in de 20% regel valt van mensen die alles geprobeerd hebben maar waar niks voor bent. Echter, is het niet direct het moment om de handdoek in de ring te gooien en de moed op te geven. In de afgelopen 5 jaar heb ik echt de meest gekke dingen geprobeerd, en het was zelden dat er iets werkte. Maar er waren wel een paar dingen die werkte. 1 van die dingen was op vakantie gaan, ik had destijds de financiële middelen en de tijd om dat te doen, ik was immers jong en had als kind altijd gespaard. Een van de andere dingen die werkte was een 3 dagen shake detox, waarover ik ooit al eens een eerder artikel had geplaatst (zie hier). Toen mijn darmen een stuk schoner waren na een aantal detoxen en ik mijn biofilmen in ieder geval een heel stuk in mindering had gebracht had ik een heerlijk schone darm en inene werkte daar ook een heel minimalistisch dieet. Ik ben hier geen voorstander van, maar soms heb je geen keuze, en voor mijn problematiek was er geen keuze. Ik nam mijn eten al niet meer echt lekker op, dus het interesseerde mij vrij weinig of ik nu een vitamine tekort opliep van te weinig voeding of van het niet opnemen van alle voeding die ik wel at. Er waren immers wel andere manieren om dat te compenseren. Achteraf gezien was dat echt een rollercoaster ride, maar ik heb echt mijn lichaam leren kennen van top tot teen. Het is daarom dus echt belangrijk dat je hier zelf mee gaat experimenteren. Ik kan je wel zeggen dat je vis moet eten, maar als je dat niet lust of je lichaam elke keer moet spugen als je vis eet, dan begrijp je dat we nergens heen gaan.

Het probleem is alleen dat de meeste van ons een beetje zijn vergeten hoe dat werkt, luisteren naar je lichaam. En de meeste mensen die wel hebben bedacht om eens naar hun lichaam te gaan luisteren, hebben dit vaak te laat bedacht. Je moet naar je lichaam luisteren als het gezond is, je moet niet naar je lichaam luisteren als het al in zo’n staat van ziekte is dat het bijna niet meer te doen is om te luisteren, maar dat ever ter zijde.

De diepte in

En als je dacht dat we er dan waren, nee wij zijn pas net begonnen. En ik ben op dreef vandaag, met name omdat ik zo ontzettend gepassioneerd ben over gezondheid en ik jou ook de gezondheid gun die jij en je familie zo hard verdienen. Dus je weet nu dat je moeilijker bent dan de meeste mensen, en dat je moet leren luisteren naar je lichaam. Maar wat je nog niet wist is dat de reden dat jij niet tot die 80% behoort heeft te maken met bio individualiteit. En ik hoor je denken, kan het ook in normale Jip en Janneke termen?!? Het is vrij simpel, iedereen is uniek. Wij hebben allemaal onze genen overgenomen van onze ouders en die weer van hun ouders en dit gaat eeuwen terug. De bio individualiteit zegt dus heel erg veel over een persoon. Het gaat echter, nog veel dieper dan dat. Functional Medicine houdt er ook van om te verwijzen naar de ware aard van het probleem. Om dat überhaupt te kunnen vinden moet je dus wel heel erg ver graven in die bioindividualiteit.

Waar moet ik in hemelsnaam naar op zoek?

Je kunt vast door de bomen het bos niet meer zien omdat je van iedereen iets anders hoort en deze uitingen vaak ook nog eens lijnrecht tegenover elkaar staan. Wat moet je nu geloven, wat is de waarheid en nog belangrijk waar moet je in hemelsnaam beginnen? Het antwoord op die vraag is heel simpel: als eerste is mijn advies ten alle tijden: luister naar je lichaam. Daarnaast geef ik je alvast het cadeautje dat 80% van onze aandoeningen in de darm beginnen. De kans dat je dus ook in de darmen moet beginnen is heel groot. En hier is heel veel terrein te winnen. Gelukkig bepalen wij zelf nog steeds wat wij in onze mond stoppen, en hoewel de voedingsbranche hier ons behoorlijk in probeert te beïnvloeden maken veel grote supermarkten en alternatieve supermarkten met name de laatste jaren het steeds makkelijker om gezond te eten. Ik krijg meestal van allerlei smoesjes naar mijn hoofd over dat gezond eten niet betaalbaar is en dat het niet vol te houden is. Ik ga je alvast een klein geheimpje verklappen, als je gezond eet dan heb je helemaal geen behoefte aan tussendoor snacken, de kilo’s komen er ook niet zo snel op (en hoewel dat totaal niet mijn goal is in advies aan mensen, is het toch altijd mooi meegenomen) en bovenal, eet je vaak niet meer dan 2 a 3 keer per dag omdat je geen behoefte hebt aan eten. De lege calorieën werken immers de andere kant op. Je hebt vaak zo’n 12 eetmomenten op de dag, je bent de hele dag hongerig, zelfs na het avondeten kan je het niet laten om eerst nog een zak chips naar binnen te werken voor het slapen gaan. Het erge is dat het allemaal koolhydraten zijn die bomvol met snelle suikers zitten waardoor je bloedsuikerspiegel in een rollercoaster ride beland. Misschien wel erger is dat je darmen die 12 eetmomenten helemaal niet zo leuk vinden, ik kan je meerdere redenen hiervoor geven, maar dat ga ik niet doen want dit artikel gaat niet over snelle koolhydraten, afvallen, bloedsuikerspiegel of waar je darmen blij van worden maar waarom je niet beter word. Je begrijpt dus dat gezond eten in de realiteit helemaal niet zo duur is als je de boodschappen rekening van je 12 eet momenten naast die van je 3 eetmomenten gezonde voeding legt.

Diep, dieper, diepst

Laten wij alles even vergeten over gezondheid en wat er in de vorige alinea is gezegd. Hoe weet je dan hoe ver je moet zoeken om je problemen op te lossen. Het enige antwoord is, trial error, jouw lichaam zal positief reageren als je jouw onderliggende oorzaak hebt gevonden. Sommige mensen hebben echter, meerdere onderliggende problemen en zullen meerdere dingen tegelijkertijd moeten aanpassen om terug te kunnen komen naar een balans. Weet dat het lichaam altijd probeert om terug te komen in balans, ziekte is dus een teken dat er iets goed mis is, met name als het langer aanhoudt dan normaal is. Sommige mensen refereren ook naar gezondheid als een lagen systeem waarin ze steeds een laag dieper gaan en steeds uit een bepaalde laag de problemen oplossen. Hoe je het uiteindelijk wil noemen of aanpakken, het basisprincipe komt uiteindelijk neer op hetzelfde. Je moet naar de wortels van je probleem om je problemen die zich uiten in het dagelijks leven aan te kunnen pakken. Functional Medicine doet dit aan de hand van een boom. Je kan je takken wieken maar als de aarde waarin je groeit slecht is, zullen de takken blijvend ziek zijn en steeds weer op die manier aangroeien.

Welke lagen/takken zijn er?

Zoveel als er voor jou spelen in principe. Maar als wij kijken op basis van het Functional Medicine model dan onderscheiden wij de volgende mogelijkheden:

  • Longen
  • Urologie
  • Hepatologie
  • Immunologie
  • Neurologie
  • Gastroenterologie
  • Endocrinologie
  • Cardiologie

Ik kan nog steeds door de bomen het bos niet zien

Als je na het lezen van dit artikel geïnspireerd bent maar nog steeds door de bomen het bos niet kunt zien maar wel graag je gezondheid om wil gooien dan is het handig dat je een functional medicine traject start met iemand. De consulten vallen in het alternatieve circuit en worden vaak niet vergoed. Een uitzondering hiervoor is als iemand Medische Basiskennis heeft afgerond. Omdat dit een volledig buitenlandse studie is heeft men vaak of Medische Basiskennis in het buitenland behaald waardoor het niet vergoed kan worden in Nederland of heeft men besloten niet te investeren in nog een extra cursus vanwege de extreem hoge kosten die bij Functional Medicine komen kijken. De tarieven zijn enorm verschillend omdat er geen beroepsvereniging is, hierdoor is er ook geen controle op een kwaliteit standaard. De meeste therapeuten die deze achtergrond hebben die ik ken zijn allen ontzettend gepassioneerd en weten ontzettend veel van gezondheid af. Toch raad ik je aan om eens rond te kijken gezien een gemiddeld consult binnen dit gebied in Nederland al makkelijk 100+ EUR tarief verschil kent. In Amerika zijn de verschillen in tarieven 500+ USD. Iemand die een duurder tarief rekent is niet per definitie altijd beter of heeft meer ervaring. Veel van ons specialiseren zich in hun eigen vakgebied, zo zie ik regelmatig dat men doorverwijst naar elkaar omdat zij gespecialiseerd zijn in schildklierproblemen terwijl het probleem duidelijk een darm probleem is. Wij zijn in principe allemaal getraind om alle ziektes te behandelen, maar ook wij hebben een voorkeur daarin. Houd er dus rekening mee dat je doorverwezen kan worden en dat het tarief van de andere therapeut dan ook inene geldt.

Happy Healing!

Sanne

Geen reactie's

Geef een reactie

Don`t copy text!