De gezondheidsvoordelen van moedermelk

borst voeding

De gezondheidsvoordelen van moedermelk

Laatst bijgewerkt op 20, maart 2020 by Sanne

Regelmatig zie ik steeds meer vrouwen, helemaal in mijn leeftijdscategorie die jong moeder willen worden, maar niet alle nadelen willen ervaren van borstvoeding geven. Het zal niet in hun best interest zijn om dit te doen en is alleen maar vermoeiend, pijnlijk en het kan wel eens zorgen voor wat ongelukjes als je buiten de deur bent. Wat de reden ook mag zijn waarom je er voor kiest om geen borstvoeding te geven, weet dat dit een behoorlijke belangrijke stap is voor de gezondheid van je kind, helemaal op latere leeftijd en dat jouw (eigenwijze) keuze nu, ervoor kan zorgen dat het kind op latere leeftijd veel gezondheidsklachten krijgt. Hoe, wat, waar & waarom vertel ik je!

Voordelen voor het geven van moedermelk voor jou als moeder

We hadden het er al even over, de nadelen en een van de redenen waarom je er voor zal kiezen om geen borstvoeding te geven. Toch zijn er ook heel veel voordelen, en een van de bizarre voorbeelden is dat als je borstvoeding geeft, je zelf een stuk gezonder wordt. Je lichaam detoxt of ontgift op natuurlijke wijze.

Toch zijn er heel veel substanties die niet uitgescheiden worden door simpelweg veel water drinken. Deze gifstoffen blijven met gemak jaren lang in het lichaam zitten, waardoor jouw risico op ziek worden e.d. toeneemt. Enkel door middel van borstvoeding, worden deze gifstoffen uitgescheiden, wat betekent dat je jezelf een detox kuur cadeau geeft. Ondanks dat dit goed is voor jou, klinkt dat een heel stuk minder goed voor je pas geboren baby. Gelukkig is hier veel onderzoek naar gedaan en blijkt dat ondanks de gifstoffen die met de melk mee komen, het kind er altijd nog meer belang er bij heeft dit wel binnen te krijgen dan als je het kind helemaal geen moedermelk zou geven.

Indirect een win-win situatie, alhoewel ik toegeef, dat mijn gedachtegang dit in eerste instantie ook een beetje dubbelzinnig vond. Het beste is daarom om voorafgaand aan het geven van borstvoeding een detox kuur te doen, overleg met jouw dokter wanneer dit het beste voor je is, gezien dit per persoon enorm verschillend is. In theorie is het natuurlijk het beste om elk jaar 1 of 2 keer een detox kuur te doen.

Tevens is het ook gezonder voor een kind om via de vagina geboren te worden dan via een keizersnede. Dit heeft te maken met de darmflora die wordt ontwikkeld als het door het geboortekanaal komt. Via een keizersnede mist het deze stap, en heeft het kind een slechtere darmflora. Uiteraard is dit later met probiotica wel te herstellen, maar helaas is de populariteit in Nederland omtrent probiotica nog niet zo heel groot wat betreft het herstellen van de darmflora en wordt er nog te vaak een antibiotica kuur voorgeschreven.

Het verminderd daarnaast het risico voor: obesitas, diabetes type 2, verminderd insuline resistentie, hypertensie en meerdere vormen van kanker. Tevens liet onderzoek weten dat het mogelijk helpt tegen oxidatieve stress.

Voordelen voor de baby

Borstvoeding zorgt voor immuun ondersteuning door middel van anti lichamen die zich binden aan de microben in het spijsverteringsstelsel van de baby. Hierdoor wordt er voorkomen dat het door de barrière van de darm kan passeren en in de lichaamsweefsels terecht komt.

Moedermelk componenten hechten zich aan bacteriën en virussen waardoor dergelijke micro-organismen zich niet aan slijmvlies oppervlakken kunnen hechten.

Het verhoogt de anti-microbiële activiteit van immuuncellen (macrofagen). Deze cellen helpen het weefsels te repareren dat is beschadigd door een of meerdere immuunreactie(s) in de darmen van de baby.

Moedermelk componenten kunnen membranen die zich in de nabijheid van bepaalde virussen bevinden ontwrichten en vernietigen.

Moedermelk doodt bacteriën door hun celwanden te verstoren.

Het vermindert de hoeveelheid vitamine B12 die beschikbaar is in de darm waardoor de bacteriën in het spijsverteringskanaal kunnen groeien.

Moedermelk bindt zich aan ijzer, een mineraal dat veel bacteriën nodig hebben om te overleven. Door de beschikbare hoeveelheid ijzer te verminderen, belemmeren moedermelk componenten (lactoferrine) de groei van pathogene bacteriën.

Het bevordert de groei van Lactobacillus en andere gunstige bacteriën in de darm van de baby. Groei van dergelijke niet-pathogene bacteriën helpen om andere gevaarlijke soorten te verdringen.

Moedermelk stimuleert het spijsverteringskanaal van de baby om sneller te groeien. Zodra de aanvankelijk ‘lekkende’ membranen die de darm bekleden volwassen worden, worden zuigelingen minder kwetsbaar voor micro-organismen.

Conclusies

De conclusie, die maak jij zelf. Ik ben absoluut voor het geven van borstvoeding en je doet er niet alleen jezelf een cadeautje mee, maar ook je baby. Wat vind jij? Ben jij voor of tegen en waarom?

Liever over iets anders lezen? Er is genoeg anders te ontdekken.

Referenties:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6177445/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2569122/
https://www.scientificamerican.com/article/earth-talks-breast-feeding/
https://www.nature.com/articles/s41598-017-17418-7
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4414019/

Geen reactie's

Geef een reactie

Don`t copy text!