De darm detox kuur die wel ècht werkt

De darm detox kuur die wel ècht werkt

Laatst bijgewerkt op 15, december 2020 by Sanne

Darm detox

Ja je las het goed, de darm detox die wel echt werkt. Ik ben niet vaak enthousiast over een product, in ieder geval niet zo enthousiast dat ik er een blog aan wijd. Het feit dat ik je hier ga informeren over de ultieme darm detox kuur betekent dus heel wat. Ik zal je alvast een geheimpje verklappen, het is onwijs smerig, maar wat verwacht je voor een product dat zijn werking doet.

Wat is een darm detox kuur?

Een darm detox kuur zorgt niet alleen voor het feit dat je darmen eventjes tot rust kunnen komen (en je overige organen overigens ook) maar ook dat je vetreserves worden aangesproken. Doordat je minimaal 3 dagen (kan ook langer, maar daarover zodadelijk meer) alleen maar vloeibare drank tot je neemt hoeven je organen eventjes niet over de top te werken. Hierdoor komen je darmen tot rust en gaat je algemene gezondheid er op vooruit.

Niet zoals een teatox of elke andere detox kuur in de winkel

Maar hoe dan wel Sanne, hoor ik je denken. Ik zal het je uitleggen.

Al het eten wat wij eten bevat bacteriën, normaliter is dit geen probleem omdat je immuunsysteem en darmen goed werken en hierdoor blijf je ook gezond. Echter, is ons eetpatroon in het westen verre van gezond te noemen. E nummers, suikers, gluten en zuivel wordt met regelmaat genuttigd. Hierdoor raken je darmen verstoord evenals je immuunsysteem. Nu kunnen je darmen heel wat hebben voordat ze achteruit gaan. Echter, zijn de meeste van ons lactose intolerant of hebben een gluten sensitiviteit. Dit laatste betekent niet dat je meteen buikpijn krijgt, maar betekent wel dat je lichaam eigenlijk slecht reageert op gluten en je dit beter zoveel als mogelijk kunt mijden.

Nèè, je gaat niet dood als je gluten gaat eten, maar waarom zal je iets in overvloed eten als je weet dat je lichaam er niet goed op reageert. Op het moment dat je dingen eet die je lichaam niet goed kan verteren zoals voor veel mensen gluten en zuivel, dan raakt je darm steeds een beetje meer beschadigd, tot het moment waarop je een lekkende darm hebt ontwikkeld (let op dat ook andere factoren zoals een biofilm een lekkende darm kan veroorzaken). Zodra je een lekkende darm hebt, hebt je per definitie ook een immuunsysteem dat plat ligt. Alle voedingsstoffen lekken namelijk letterlijk door de darmwand heen, en je arme immuunsysteem ziet al het eten als een indringer dat het moet bestrijden. De gedachtegang van het immuunsysteem is indringers die je ziek maken te bestrijden, niet het eten dat gemiddeld 8 a 10 keer naar binnen komt bij de gemiddelde Nederlander. Je kunt jezelf dus wel bedenken dat op het moment dat je steeds vaker ziek wordt, kampt met darmklachten en je je futloos voelt en zonder energie dat je iets serieus moet omgooien.

Maar wat doet zo’n biofilm dan en hoe kom ik er weer vanaf?

Het menselijk darmstelsel is aan de binnenkant bekleed met een gezonde slijmlaag. Deze slijmlaag beschermt de epitheelcellen die in de darmwand zitten. Deze epitheelcellen dienen te worden beschermd, omdat het voedsel de cellen anders zou kunnen irriteren. In de wetenschap heet de slijmlaag die de cellen beschermd ook wel de Glycocalix. Zowel goede als slechte bacteriën vormen een Glycocalix.

Slechte bacteriën maken ook een laag in de darmen. Deze laag wordt uiteindelijk de biofilm. De slechte en dus ziekmakende bacteriën willen zich aan de darmwand hechten en zich beschermen tegen de aanvallen van de goede bacteriën en de spijsverteringssappen. Deze slechte bacteriën vormen ook een slijmlaag, maar ze gebruiken hiernaast nog een aantal andere stoffen die ze in de darm aantreffen, zoals zware metalen en calcium om de biofilm ondoordringbaar te maken. Dit is een eigenschap die alleen de slechte bacteriën hebben. Gezonde bacteriën hebben ook een slijmlaagje, maar ze klonteren niet samen en metselen de Glycocalyx niet dicht. De biofilm wordt op deze manier een vesting waar de bacteriën ongestoord kunnen verder leven en zich kunnen voortplanten.

Een biofilm komt niet alleen voor in de darmen maar ook op andere plekken. Een goed voorbeeld is tandplak dat zich uiteindelijk omzet in tandsteen. Wij weten allemaal waarom de mondhygiënisten praktijken de laatste jaren met bosjes zijn opgerukt. Simpelweg omdat tandsteen hardnekkig is, niemand het weg krijgt en wij gewoon veelvuldig suikers blijven eten (een leuke bijzaak is natuurlijk ook dat wij een drama zijn in onze tanden poetsen op de juiste manier, ook ik maak mij hier regelmatig schuldig aan.)

De slechte bacteriën vormen een stevige biofilm in de darm. Door de aanwezigheid van de biofilm droogt de gezonde slijmlaag uit en gaat daardoor ontsteken. Door dit ontstekingsproces zwelt de darmwand op en worden de gaatjes in de darmwand die ervoor zorgen dat het voedsel wordt opgenomen te groot. Het is duidelijk hoe belangrijk het is om de schadelijke biofilm uit het lichaam te verwijderen.

Hoe lang dient de kuur te worden volgehouden?

Versnelde kuur (3 daags): – Voor slanke personen die niet willen afvallen.
– Voor personen die een eerdere Darm Detox hebben gedaan en een onderhoudskuur willen doen.

Normale kuur (6 daagse kuur):
– Voor personen met normaal gewicht.

Intensieve kuur (12 daagse kuur):
– Voor personen met overgewicht.

Belangrijk om te weten is dat je voorgaande aan de kuur je eet momenten moet afbouwen evenals het aantal eten dat je normaliter tot je neemt. Dit doe je om heftige detox verschijnselen te voorkomen en om niet de hele dag met honger rond te lopen.

Ik heb persoonlijk de eerste keer de 6 daagse kuur gedaan omdat ik heel erg veel last had van een lekkende darm en ik al eens eerder een groente en fruit dieet had gedaan voor 12 dagen wat helemaal niet aansloeg. Hierdoor vond ik dus dat ik een heftigere aanpak nodig had. Het probleem met deze kuur is enkel dat het een kuur is, op dag 4 kun je dus niet stoppen en moet je door naar 6. Echter, waren na dag 4 mijn energie reserves op en begon ik te trillen als een rietje vanwege het ontbreken van energie en voedingsstoffen. Ik voelde mij niet alleen een partij ziek daardoor, maar moest op dag 5 en 6 ook met de shake naast mijn bed slapen zodat ik meteen de eerste shake kon opdrinken als ik op stond. Normaliter is dit niet nodig omdat je nog energie hebt van de vorige dag qua eten.

1 jaar laten heb ik nogmaals de reinigingskuur gedaan van 3 dagen om te kijken of ik nog meer voordeel eruit kon halen. Nog steeds kwam de biofilm eruit, maar het was magertjes. Toen ik vlak daarna een groente en fruit dieet ging doen had ik binnen 3 dagen geen klachten meer. Ik ben normaal altijd chronisch vermoeid en heb een liefdes verhouding met mijn bed. Ik slaap gemiddeld 10 uur als ik uitslaap en 9 uur op een normale dag. Ik word ook nooit uit mijzelf wakker, maar hierna werd ik na 6 uur wakker en was ik niet meer moe. Je zult zien dat heel veel ziektes en chronische klachten hand in hand gaan met je darmen.

Nu heb ik zojuist weer de 3 daagse kuur gedaan omdat mijn gezondheid de laatste tijd wat was versloft door het wisselen van baan met late diensten. Normaliter komt de biofilm er altijd na het einde van de kuur eruit, maar ik merk nu al dat ik mijn biofilm na 1 dag zie. Ook voelde ik mij op dag 2 al trillerig en zonder energie. Ik heb mij dit keer dus niet voldoende voorbereid, terwijl ik nu 10 kg meer weeg dan toen ik het de eerste keer deed 2 jaar geleden.

Omdat je van deze shake afvalt, wat voor veel mensen een leuke plus erbij is, kan ik het niet gebruiken om veel kilo’s te verliezen met een gezond gewicht van 65kg. Hierom voeg ik proteïne poeder toe. Tegenwoordig zijn er nog al veel verschillende merken te koop. Mijn keuze is uitgegaan naar Pulsin organic dat is gemaakt van zonnebloempitten. Ook Sunwarrior is een erg goed merk om te kopen. Let op dat veel proteïne poeders lactose of soja bevatten, en dit wil je dan liever weer niet met grote hoeveelheden binnenkrijgen door de fyto-oestrogenen en door de ontstekingsreactie dat vaak wordt opgeroepen door lactose.

Waarom deze kuur werkt?

Biofilm verwijderen zonder goede slijmlaag aan te tasten

Met het Darm Detox product kan op een zeer eenvoudige manier de schadelijke biofilm verwijderd worden. Dit komt omdat de werking van het Darm Detox product gebaseerd is op de gefermenteerde vezel van de bast van een palmboom. Deze vezel dringt door in de stevige structuren van de biofilm, zonder deze structuren te beschadigen. Het Darm Detox product kan de gezonde slijmlaag niet doordringen, omdat deze simpelweg geen dichte structuur heeft om in door te kunnen dringen. Bij het doordringen van de biofilm neemt de vezel ook het ingrediënt okra poeder mee. Okra is een groente die lijkt op een kleine courgette en is erg slijmerig. Dit poeder neemt honderden keren zijn gewicht in water op en hierdoor gaat de biofilm opzwellen met water en wordt hij bevochtigd en topzwaar. De biofilm kan zo  makkelijk naar buiten glibberen. Als de biofilm is verdwenen kan de gezonde slijmlaag weer helemaal opleven, omdat de verstikkende en uitdrogende biofilm er niet meer op ligt.

De smaak

Ik had aan het begin al even een tipje van de sluier opgelicht over de smaak. Ja, deze is echt smerig. Het doosje komt per tarwegras poeder dat ook echt verre van geweldig smaakt als je dit nog nooit hebt gedronken, passievruchten poeder als tussendoortje (die ik maar 1 keer heb genomen omdat ik daar ook niet vrolijk van werd) die overigens wel het meest lekkere is aan de hele kuur. Maar Sanne, welke afgrijselijke smaak heb je het dan over? De maaltijdshake: ja dames en heren dit heb ik de eerste keer simpelweg met water gedaan. De arme ziel wist namelijk niet dat de smaak zo vreselijk zou zijn. Na het advies te hebben gelezen ben ik trouw naar de winkel gegaan om diksap te kopen. Het kind had nog nooit diksap gedronken, dus ik was hier ook niet een mega grote fan van, maar alles was beter dan met normaal kraanwater. Nadat ik dat had geprobeerd kwam de Jumbo met hun huismerk water met een smaakje. Veelal geen suikers en omdat stevia officieel toegevoegd mag worden ben ik de tweede keer hiervoor gegaan nadat ik mijn moeder naar de Jumbo had gestuurd omdat ik zelf natuurlijk liever de gehele dag op de bank zat om energie te sparen. Ook hiervan heb ik geen bijwerkingen van gehad en heb dit ook de 3e keer op deze manier zo gedaan. De smaak is nog steeds niet geweldig, maar 500 keer beter dan de eerste keer met alleen water. Hierom raad ik aan om te beginnen met 3 dagen zodat je je nog kan herinneren waarom je dit ook al weer deed. Daarna ga je ook zo heftig verlangen naar eten in je mond stoppen en hoor en zie je overal de hele dag alleen maar eten, dat is dus ook geestelijk nog eens zwaar!

Klaar met detoxen en nu?

Het advies is om de dagen daarna het eten langzaam op te bouwen. Ga dus niet meteen naar de snackbar de volgende dag. Omdat je darmen vrijwel niet hebben gewerkt is het belangrijk om te beginnen met vloeibare producten zoals soepen en yoghurt. Ga in het geval van een lactose-intolerantie voor een lactosevrije yoghurt of in mijn geval voor kokosyoghurt omdat in de lactosevrije producten wel caseïne zit wat ook zorgt voor de nodige reacties.

Daarnaast is het belangrijk dat je je darmwand weer opbouwt. Dit doe ik zelf met L-glutamine, probiotica, betaine met pepsine en verteringsenzymen.

Zelf raden ze het darmherstelprogramma aan dat naast deze producten (geen l-glutamine) bestaat uit: OptiMSM
Ossengal en Trypsine.

Wil jij ook de darmdetox kuur proberen maar heb je nog vragen? Stel ze gerust in de comments of kijk op: darmdetox

** Deze informatie is gebaseerd op de informatie van de website van de aanbieder van het product: darmdetox en mijn eigen ervaring met dit product. Ik heb deze darm kuur 3 keer gedaan en heb geen contract met darmdetox.

Tags:
2 Reactie's
 • Greet Vleugels
  Geplaatst op 14:38h, 08 juli Beantwoorden

  Zorgt deze darm detox voor verlies van goede bacterien, als nevenverschijnsel ?
  Kan het microbioom aangetast of veranderd worden?

  Bedankt.

  • Sanne
   Geplaatst op 18:01h, 17 juli Beantwoorden

   Hai Greet,

   De goede bacteriën kunnen om heel veel redenen afnemen. Een detox kuur kan hier in theorie ook aan bijdragen, hoewel het niet echt een van de eerste triggers is en het meer bekend is bij het gebruik van antibiotica. Echter, is de reden waarom dit afneemt ontzettend breed. O.a.Stress, slaaptekort, alcohol, roken en een voedingspatroon is van invloed. Ik zal hier daarom niet al te bang voor zijn. Belangrijk is te focussen op het toevoegen van probiotica & gefermenteerde producten om de darmflora weer up to date te krijgen. Je bacteriën, virussen en gisten (microbioom) kan uiteindelijk dus door heel veel externe en interne factoren veranderen. Een reis naar het buitenland kan daar al aan bijdragen. Ik hoop dat je hier iets mee kunt 🙂

Geef een reactie

Don`t copy text!