Broccoli – airfryer/frituur recept

Broccoli – airfryer/frituur recept

Laatst bijgewerkt op 21, november 2019 by Sanne

Ik kan oprecht zeggen dat ik broccoli haat. Jammer genoeg is het een van de meest gezonde groentes die wij hebben voor o.a het ontgiftingsproces van de lever. Misschien is het deels ook wel te wijten aan het feit dat mijn moeder het als kind altijd overkookte en er vrijwel geen smaak meer aan zat. Hetzelfde gold voor bloemkool. Toen ik op wintersport vakantie was en een halfboard concept had, kreeg ik bloemkool soep voor het avondeten, en dit was oprecht de lekkerste soep die ik ook had gegeten! Ja ook lekkerder dan tomaten soep met rode paprika’s. DUS toen vriendje lief gefrituurde bloemkool maakte (want blijkbaar is dat in Syrië heel erg normaal) was ik direct verkocht en moest ik het ook uitproberen met mijn gezonde aards vijand broccoli. Beide zijn erg lekker met de tahini saus die hij er standaard bij serveert en als het overblijft warm ik het zelfs de volgende dag op.. iets waar ik normaal totaal niet van houd als gezondheidsguru.

Recept voor broccoli

Dit is echt makkelijk te maken, even als de andere 2 varianten.

1. Je haalt alle roosjes van de broccoli af, spoelt ze goed om. Als je niet biologische broccoli koopt, zorg er dan voor dat je ze met bijv appel azijn schoonmaakt of met baking soda schoon maakt. Tip: als je een keer per week al je groenten en fruit omwast hoef je dat niet per keer te doen, scheelt een hele hoop azijn of baking soda.

2. Als je alles er af hebt gehaald en omgespoeld hebt, dan kies je voor de airfryer of frituurpan. De airfryer is sowieso 10 keer gezonder dan de frituur, maar mocht je toch liever frituren zoals mijn vriend, kies dan om dit te doen in olijfolie. Normaliter promoot ik extra vierge olijfolie, maar gezien dit nog duurder is, en het hier om grotere aantallen gaat, is het prima als je dit in normale olijfolie doet.

3. Haal ze eruit als ze licht bruin kleuren (ongeveer 4 minuten zou dat moeten zijn bij ons, maar wij doen het in een pan op het vuur dus dat werkt anders dan met een frituurpan). Als je zodra je verkleuring ziet niet direct eruit haalt, zal je broccoli dood achtig eruit zien en heel erg droog smaken. Je wil dus eigenlijk zoveel mogelijk groen zien.

4. Als je ze eruit hebt gehaald dan kun je het combineren met je favoriete spread. Je kunt kiezen om de tahini saus erbij te doen, maar hummus kan ook prima of tomatenpuree bijvoorbeeld.

5. Laat de olie uitlekken op keukenpapier met een bord eronder. Als al het vet in het papier is getrokken kun je het eten.

bloemkool en broccoli airfryer

Recept voor bloemkool

Voor de bloemkool volg je eigenlijk dezelfde stappen. Het verschil met de bloemkool is echter, dat je hier juist wel alles licht bruin wil hebben en dit de perfecte smaak geeft. Baktijd: 4 minuten (in pan met olie op vuur)

Ik heb het niet actief in Nederland in de winkels gezien, maar in Turkije verkopen ze deze pannen voor omgerekend 15 EUR:

Super handig voor mensen zoals mij die geen vieze stinkende frituur wensen te hebben. Zorg er voor dat je er twee hebt, want je kunt het ook gebruiken om simpelweg je groentes in te koken en dat is handig want het opvang net zorgt er voor dat je niet 1/8e van je pan kwijtraakt bij het afgieten. Je haalt simpelweg het mandje eruit en gooit de pan met water weg. Wat wil een mens nog meer?

Recept voor tahini saus

1 hele citroen
8/10 eetlepels tahini
kruiden naar wens zoals komijn
2x snufje zout

De kruiden, citroensap en kruiden kunnen naar wensen worden aangepast. De citroen is echter, doorslaggevend, dus begin met een halve en proef tussentijds. Als je minder tahini wil, kan je de porties ook halveren.

tahini saus
Geen reactie's

Geef een reactie

Don`t copy text!