Basis dieet is goed voor iedereen

Basis dieet is goed voor iedereen

Laatst bijgewerkt op 11, november 2020 by Sanne

Zodra men tegenwoordig het woord dieet hoort, betekent het per direct iets slechts of iets ongezonds. Toch hoeft een basis dieet helemaal niet slecht voor je te zijn. Heel veel mensen weten dat ze lactose producten en gluten producten niet zo goed kunnen handelen. Ook weten de meeste van ons wel dat suikers een killer zijn en je er dood moe van wordt. Maar ondanks dat een ieder tegenwoordig zo goed lijkt te weten wat goed en slecht is en wat koolhydraten, eiwitten en vetten zijn, lijkt het toch er op dat het desastreus mis gaat in Nederland.

Maar wat is dan precies allemaal het probleem?

Dit hoor ik je denken, net als het feit dat ik je hoor denken: ik merk niks dus waarom is het voor mij zo van waarde? Een standaard dieet wordt voor mensen steeds waardevoller. Niet alleen omdat het veel westerse ziektes tegen gaat, niet omdat het de grote vitamines en mineralen tekorten die wij tegenwoordig hebben nog een beetje teniet doet. Nee, ondanks dat dit voor mij altijd de grootste triggers zijn geweest is er nu onderzoek gedaan naar de toekomst op de korte termijn.

Uit onderzoek is namelijk recent gebleken dat wij binnen 50 jaar geheel anders moeten gaan eten om overal ter wereld mensen te kunnen voeden. Omdat Nederland welvarend is, zullen wij dit hier niet zo heel gauw merken, maar voor wie veel reist (zoals ik) begint de realiteit goed door te dringen. Nederland is een paradise on earth, en alles wat je maar wil is tot je beschikking. Men heeft dit enkel niet altijd door, en met name als je er midden in zit en er nooit uitkomt.

Wat is zo’n basis dieet dan?

Bij het basis dieet wordt eigenlijk gefocust op de meest belangrijke dingen. Snoepjes en koekjes en dingen als Soja komen eigenlijk niet aan bod. Ook dierenvlees is langzamerhand verbannen. Volgens de een een geweldig iets, volgens de ander kun je het niet gekker maken. Maar ondanks al die uitingen is dat basis dieet puur gezondheid technisch helemaal niet zo gek en eigenlijk best nog gezond ook.

Er wordt gefocust op: groente, fruit, peulvruchten, noten, zaden, gezonde vetten en granen. Daarnaast wordt er in mate vis en kip gegeten. Voor de meeste Nederlanders is dit op dit moment nog een shock, waarvan voorlopig nog niemand is bekomen. Echter, is zo’n dieet heel goed voor je lichaam en met de antibiotica die tegenwoordig in bijna al het vlees is verwerkt, werd vlees eten automatisch al een stuk minder aantrekkelijk. Als je daar nog eens aan toevoegt dat “clean” vlees behoorlijk prijzig is en daarnaast ook nog lastig verteerbaar voor je lichaam dan heb je spontaan de neiging om helemaal geen vlees meer aan te schaffen.

Toch is het wel belangrijk dat we af en toe een stukje vlees blijven eten om bepaalde redenen. Dat kan zijn vanwege vitamines maar ook omdat het een bron van eiwitten is of ontstekingsremmend werkt. Zo is er in het verleden veel gefocust op de toegevoegde waarde van vette vis en eten veel sporters kip om hun dagelijkse proteine binnen te krijgen.

Conclusie:

De conclusie luidt dan ook dat dat een basis dieet niemand schaadt en best wel heel wat toegevoegde waarde oplevert. Betekent dat, dat men nooit meer rood vlees mag eten? Nee, natuurlijk kan je er altijd voor kiezen om eens in de zoveel tijd te kiezen voor een hamburger of een steak. Je lichaam moet dat gewoon aankunnen, mits geheel gezond. Echter, is de impact die wij maken als individuelen omtrent voeding steeds groter en blijft die impact groeien. Betekent dat in de toekomst dat er geen koekjes bomvol met suikers meer gegeten mogen worden? Ik schat dat op een onmogelijke taak, toch heeft de overheid de taak gekregen om de suikerinname naar beneden te krijgen en ook de fabrikanten meer onder druk gezet. Afkicken van een suikerverslaving is lastig en duurt eventjes, daarom heeft de overheid besloten om de toegevoegde suikers in voeding te verlagen zodat men langzamerhand over de jaren steeds minder suiker binnen krijgt. Echter, wil ik je aanmoedigen dat het niet moet afhangen van de overheid om te vechten voor je gezondheid.

Laat me weten wanneer je hulp nodig hebt met jouw dieet!

Groetjes Sanne

Geen reactie's

Geef een reactie

Don`t copy text!