Alternatieven voor melk en gluten

Alternatieven voor melk en gluten

Laatst bijgewerkt op 5, maart 2020 by Sanne


Als je een speciaal dieet volgt, dan ben je er waarschijnlijk al veelvuldig met alle mogelijke alternatieven bekend. Anders dan kun je waarschijnlijk wel een steuntje in de rug gebruiken. De volgende producten kun je gebruiken om je maaltijd intolerantie vrij te maken:

 • Melk:  als je een lactose intolerantie hebt dan is het belangrijk om alle melk producten te mijden. Je verteerd dan namelijk simpelweg de suiker lactase dat wordt gevonden in lactose niet. Je kunt er allerlei problemen mee creëren, zoals buikpijn, het laten van stinkende scheten, opgezette buik en een veranderend ontlastingspatroon.
 • Melk is vervangbaar door: havermelk, rijstmelk, amandelmelk, sojamelk, kokosmelk of geitenmelk. Daarnaast bevindt zich de laatste tijd steeds vaker de lactose vrije melk en yoghurt waar de lactase enzymen aan zijn toegevoegd.Kaas kan vervangen worden door: Wilmersburger kaas, vegan deli mozzarella of Minus-L lactose vrije kaas.

 • Gluten: er zijn weinig mensen die echt coeliakie hebben, maar naast coeliakie of de ziekte van Crohn zijn er ook mensen met een gluten-intolerantie of mensen die liever geen gluten eten om ontstekingsreacties te voorkomen.
 • Haver met het glutenvrije logo (anders zijn er vaak alsnog glutenhoudende granen in dezelfde fabriek verwerkt waardoor kruising met gluten nog steeds mogelijk is.)
 • Gluten zijn vervangbaar door: boekweitmeel, teff, haver(mout), amaranth, amandelmeel, kokosmeel, bananenmeel, zoete aardappelenmeel, maismeel, kastanjemeel, druivenpitmeel, kikkererwtenmeel, lupinemeel, tapiocameel, tijgernotenmeel (chufa), quinoa, sorghum meel, rijstmeel, mix C va Schar, polenta, kamut of glutenvrij brood.Veel producten zijn tegenwoordig in de reform winkels en in de grotere supermarkten te koop. Glutenvrije producten zijn vaak niet heel erg lekker. Ze zijn niet vies, maar ook niet zoals je ze gewend bent. Een van de betere merken vind ik: Schar, Schnitzer, semper, fria, ah glutenvrije huismerk, orgran en bauck hof.Let er op dat glutenvrije producten vaak gemaakt zijn van aardappelzetmeel, dit maakt het dus een koolhydraten/suiker bom. Je zit 10 keer zo snel vol als anders en als je een insuline resistentie hebt dan moet je oppassen met het opslaan van vet en diabetes type 2.

 • Alternatieven voor gist zijn: wijnsteenbakpoeder of  baking soda, let er op dat dit altijd met een zure bron gebruikt moet worden zoals citroenzuur doordat het anders niet rijst (hoeveelheden: 1 zakje gist van 7 gram vervangen voor 1 theelepel bakpoeder of bakingsoda.)

 • Alternatieven voor eieren: er zijn meerdere alternatieven voor eieren te vinden, ik zet alleen de meest neutrale en lekkere combinaties hier neer:
  Chia zaad of lijnzaad (hoeveelheden: 1 ei = 1 eetlepel chiazaad of lijnzaad met 3 eetlepels water, belangrijk is dat je dit 10-15 min laat weken tot het samen is gevoegd.
  No egg (van het merk Orgran) of door het zelf te maken door van aardappel- en tapiocazetmeel (hoeveelheden: 1 ei = een halve eetlepel no egg met 2 eetlepels water.
  Baking soda of bakpoeder met azijn kan jeals eivervanger gebruiken bij het maken van een cake. Vervang 1 ei door 1 eetlepel azijn en 1 eetlepel bakingsoda of bakpoeder.

Geen reactie's

Geef een reactie

Don`t copy text!