Voedingsdagboek

Vanaf nu kun jij ook je voedings dagboek bijhouden

Klik onderaan de pagina om het voedingsdagboek te downloaden

Wat moet er allemaal in een voedingsdagboek worden opgenomen?

Voor een zo goed mogelijk resultaat is het belangrijk dat je alles noteert wat je op een dag eet gedurende de week. In het voedingsdagboek is dus elk glas cola, elk suikerklontje in je thee en elk koekje opgenomen.

black-currant-heart-strawberry-1
Hoeveelheden

De hoeveelheid van je maaltijd is belangrijk om te benoemen. Het is leuk dat jij een bord met aardappels en groentes eet, maar als je niet opschrijft dat het 100 gram groenten is en 500 gram aardappelen snapt ook niemand hoe het komt dat je elke maand aankomt.

Opmerkingen

Voor een zo goed mogelijk resultaat is het belangrijk dat je alles noteert wat je op een dag eet gedurende de week. In het voedingsdagboek is dus elk glas cola, elk suikerklontje in je thee en elk koekje opgenomen.

Wees volledig

Als je in de ochtend een broodje met kaas eet, is het belangrijk om te benoemen wat voor kaas, of je daar boter op smeert en wat voor brood je neemt. Wit brood is simpelweg niet hetzelfde als bruinbrood of glutenvrij brood.

Klik hier om jouw persoonlijke voedingsdagboek te downloaden

Vraag je therapeut of een vertrouwenspersoon om je dagboek te bekijken


Belangrijk is om iemand anders naar je voedingsdagboek te laten kijken. Het kan zijn dat je geen voedingstherapeut hebt of iemand kent die gespecialiseerd is in voeding. Mijn persoonlijke ervaring is dat ik heel veel leer van mijn collega’s. Ik werk in een internationaal bedrijf waar wij ontzettend veel verschillende culturen hebben. Regelmatig hoor ik gewoontes en gebruiken van mijn collega’s die super goed voor onze gezondheid zijn, maar onbekend zijn in Nederland. Met name mensen die niet uit het westen van Europa komen hebben veel kennis over pure voeding. Uiteraard snap ik ook dat niet iedereen die mogelijkheid heeft! Voor die mensen wil ik adviseren om een ouder familielid er eens naar te laten kijken. Zo heb ik veel geleerd van mijn moeder, doordat wij hetzelfde reageren op voeding. Uiteraard is een gespecialiseerde therapeut altijd het beste om naartoe te gaan als je klachten beginnen, maar mocht dat onverhoopt niet kunnen dan zijn er genoeg manieren om toch een frisse blik op je eetpatroon te krijgen.

Don`t copy text!