Kalium

Kalium

Kalium is het mineraal dat verantwoordelijk is voor het regelen van de vochtbalans, de minerale niveaus in het lichaam en de bloeddruk. (samen met chloride en natrium) Kalium heeft een gunstig effect op de bloeddruk omdat het het bloeddrukverhogende effect van natrium tegenwerkt. Kalium is het op 3 na belangrijkste mineraal dat het lichaam nodig heeft. Daarnaast zorgt kalium er samen met natrium voor dat zenuwprikkels goed geleid worden en spieren zich samentrekken.

Daarnaast zorgt kalium er samen met natrium voor dat zenuwprikkels goed geleid worden en spieren zich samentrekken.

Tekort vs overschot

Een tekort aan kalium zorgt voor hoofdpijn, verzwakte spieren, weinig eetlust, misselijkheid, lusteloosheid, uitdroging en hartkloppingen. Dit ontstaat vaak niet zomaar. Factoren die meespelen zijn: heftig braken, ernstige diarree die langere tijd aanhoudt en het gebrek van plaspillen. Een overschot ontstaat vaak bij niet goed functionerende nieren. Dit komt doordat een gezond persoon normaliter de te hoge hoeveelheden weer uit plassen.

Hoeveel is geschikt voor mij?

Dat verschilt per persoon, per leeftijdsgroep en wat de onder en bovengrens is voor de onderzoeksgroep. Check hierom altijd de recente doseringen zodat je zeker weer dat je goed zit. Deze wijken namelijk wel eens af per periode en per website.

Waar zit kalium in?

Bananen
Limabonen
Avocado’s
Snijbiet
Eikelpompoen
Spinazie
Zoete aardappel
Wild gevangen zalm
Gedroogde abrikoos
Granaatappel
Kokoswater
Witte bonen
Sardientjes
Rode biet
Erwten

Risico groepen

Om er achter te komen of je een risico vormt op een kalium tekort kun je natuurlijk het beste je waardes laten meten. Dan weet je precies welke vitamines en mineralen je moet bijvullen.

  • Alcoholisten
  • Mensen met ongecontroleerde diabetes
  • Atleten die meer dan 1-2 uur per dag trainen
  • Iedereen die op een restrictief- laag in calorieën dieet is.
  • Iedereen die regelmatig diarree heeft of overgeeft
  • Iedereen die laxeermiddelen gebruikt
  • Mensen die diuretica gebruiken tegen hart en vaat ziektes.
  • Mensen met (bij)nierproblemen

Denk jij dat je een tekort loopt, test dit dan altijd bij de dokter en ga niet zelf maar wat dokteren.

Geen reactie's

Geef een reactie

Don`t copy text!